Obamov imidž sa u americkej verejnosti znovu zlepšil

NETKY.SK • 23 Január 2014, 14:01 • 2 min
Obamov imidž sa u americkej verejnosti znovu zlepšil

WASHINGTON - Osobný imidž amerického prezidenta Baracka Obamu sa u americkej verejnosti znovu začal zlepšovať po tom, ako ho koncom vlaňajška nepriaznivo zasiahla vládna "odstávka". Napísala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Z najnovšieho prieskumu AP-GfK vyplynulo, že 58 percent opýtaných teraz považuje Obamu za veľmi sympatického alebo do istej miery sympatického. To bol v porovnaní s októbrom - tesne po "odstávke" - nárast o deväť percent. Po dovŕšení piatich rokov v úrade vníma Obamu menej ako tretina Američanov ako nadpriemerného prezidenta, ale takmer pre dvojnásobok je sympatický. 

V čase, keď sa Obama už pripravuje na každoročnú správu o stave únie, s ktorou vystúpi v utorok, sú obyvatelia Spojených štátov do veľkej miery pesimistickí v súvislosti so smerovaním svojej krajiny, ktorá má nižšiu ekonomickú kondíciu - a pochybujú, že sa to už skoro zmení.

Na počiatku šiesteho roku v úrade sa Obama veľmi vzdialil od opojného obdobia pred svojou prvou inauguráciou, keď dve tretiny Američanov predpokladali, že bude vynikajúci a nadpriemerný prezident. Teraz si 31 percent obyvateľov USA myslí, že Obama je vynikajúci alebo nadpriemerný prezident, štvrtina ho hodnotí ako priemerného a 42 percent charakterizuje jeho pôsobenie v úrade ako podpriemerné alebo slabé.

Počet tých, ktorí si myslia, že Obama je vo funkcii vynikajúci alebo nadpriemerný, klesol o šesť percent od jeho opätovného zvolenia. To odráža prepad obľúbenosti u demokratov, obzvlášť liberálnych. Hoci sa čísla hovoriace o sympatiách k Obamovi trochu zlepšili, pretrvávajú pochybnosti o jeho rozhodnosti a úprimnosti. Viac ako polovica Američanov by ho necharakterizovala ako rozhodného alebo úprimného, 52 percent ho nepovažuje za obzvlášť inšpiratívneho.

Celková podpora Obamu zostáva dosť stabilná, 45 percent mu prejavilo podporu, 53 percent by s ním nesúhlasilo. Avšak získal istý nárast podpory tým, ako riešil nezamestnanosť a riadil federálnu vládu.

Američania síce stále vnímajú pôsobenie prezidenta negatívne v oboch týchto otázkach, ale počet tých, ktorí s ním v tomto nesúhlasili, klesol od októbra o sedem percent, čo do veľkej miery odráža väčšiu podporu u politicky nezávislých osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies