Obama zvažuje plné zrušenie zákazu predaja zbraní do Vietnamu

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 11:15 • 2 min
Obama zvažuje plné zrušenie zákazu predaja zbraní do Vietnamu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama zvažuje plné zrušenie 30-ročného embarga na zákaz predaja zbraní do Vietnamu.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov USA. Posun v prístupe Bieleho domu prichádza v čase, keď Obama uvažuje o nadviazaní užších vojenských vzťahov s Hanojom. Prekážkou tejto iniciatívy však môže byť neuspokojivé dodržiavanie ľudských práv vo Vietname.

 

Washington avizoval predmetnú zmenu pred Obamovou cestou do Vietnamu, ktorá sa uskutoční ešte tento mesiac. Vzťahy medzi týmito bývalými vojnovými nepriateľmi sa neustále upravujú na pozadí vzrastajúcich územných nárokov Číny v Juhočínskom mori.

 

Plné zrušenie embarga, o čo sa Vietnam dlhodobo usiluje, by odstránilo jeden z posledných pozostatkov éry vietnamskej vojny a urýchlilo normalizáciu bilaterálnych diplomatických vzťahov nadviazaných pred 21 rokmi.

 

Toto opatrenie by pravdepodobne podráždilo Peking, ktorý odsúdil už aj čiastočné zrušenie zákazu predaja zbraní do Vietnamu v roku 2014 ako zasahovanie do mocenskej rovnováhy v regióne.

 

Vietnam je veľkým nákupcom zbraní z Ruska - svojho ochrancu z čias studenej vojny - vrátane ponoriek triedy Kilo a korviet. Hanoj by z USA mohol potrebovať napríklad prieskumné lietadlá typu P-3 Orion či rakety na posilnenie obrany svojich námorných síl aj obrany pobrežia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies