Obama zvažuje návštevu japonského mesta Hirošima

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 18:02 • 2 min
Obama zvažuje návštevu japonského mesta Hirošima

BUENOS AIRES - Americký prezident Barack Obama zvažuje návštevu japonského mesta Hirošima, ktoré sa na konci druhej svetovej vojny stalo terčom prvého jadrového útoku v dejinách.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes server denníka The Straits Times s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa Bieleho domu.

 

Detaily prezidentovej cesty do Japonska pri príležitosti summitu krajín skupiny G7, ktorý sa bude konať koncom mája, Washington ešte spresní, pričom nevylučuje ani Obamovu návštevu Hirošimy.

 

Dosiaľ najvyššie postavenou úradujúcou americkou političkou, ktorá navštívila toto mesto, sa v roku 2008 stala vtedajšia predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Japonsko dlhodobo vyzýva svetových lídrov, aby navštívili Hirošimu a Nagasaki a prispeli k snahám o globálne jadrové odzbrojenie.

 

Washington urobí konečné rozhodnutie až po plánovanej návšteve Hirošimy americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, ktorý sa 10.-11. apríla zúčastní na stretnutí šéfov diplomacie krajín G7.

 

Zhodenie atómovej bomby na Hirošimu 6. augusta 1945 si vyžiadalo približne 140.000 mŕtvych civilistov, ktorí zahynuli bezprostredne pri výbuchu alebo neskôr na následky ožiarenia. O tri dni nato USA zhodili atómovú bombu na prístavné mesto Nagasaki, čo si vyžiadalo okolo 74.000 obetí na životoch.

 

Tieto udalosti zostávajú predmetom polemiky ohľadom toho, či bolo použitie jadrových zbraní oprávnené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona