Obama zvažuje aj stiahnutie všetkých vojakov z Afganistanu

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 21:15 • 2 min
Obama zvažuje aj stiahnutie všetkých vojakov z Afganistanu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa ešte nerozhodol, koľko vojakov ponechá v Afganistane po roku 2014. Jednou z možností, ktorú vláda zvažuje, je aj stiahnutie všetkých jednotiek. Oznámil to dnes hovorca Pentagónu George Little.

slovakia

left justify in out

Aj podľa hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho je možné, že Obama zvolí "nulový variant", teda že nenechá v Afganistane žiadneho vojaka.

Obama potvrdil plán ukončiť vojenské operácie USA v Afganistane do konca roku 2014. Washington však vedie s afganskými predstaviteľmi rozhovory o ponechaní menšieho, možno 8000-členného kontingentu v krajine po tomto termíne, uviedla agentúra Reuters.

Americkí predstavitelia nepopreli správu denníka New York Times (NYT) o tom, že Obama je čoraz frustrovanejší rokovaniami s Karzajom, pričom ich napäté vzťahy dosiahli dosiaľ najhoršiu úroveň po júnovej iniciatíve USA s cieľom otvoriť mierové rozhovory s Talibanom.

Videokonferenčný hovor Obamu s Karzajom z 27. júna, ktorý bol zameraný na zmiernenie napätia, nedopadol dobre, uviedol NYT na svojej webovej stránke s odvolaním sa na americké a afganské zdroje oboznámené s rozhovorom prezidentov.

Karzaj podľa NYT obvinil USA zo snahy dosiahnuť separátnu mierovú dohodu s hnutím Taliban a jeho pakistanskými podporovateľmi, čo by vydalo Karzajovu vládu napospas jej nepriateľom.

Od videohovoru sa úplné stiahnutie americkej armády z Afganistanu, podobné ako z Iraku, zmenilo zo "scenára pre najhorší prípad" na možnosť, ktorú "vo Washingtone a Kábule seriózne zvažujú", napísal NYT.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies