Obama zmenil pravidlá útokov bezpilotnými lietadlami

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 09:49 • 2 min
Obama zmenil pravidlá útokov bezpilotnými lietadlami

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Barack Obama vo štvrtok oznámil, že podpísal novú smernicu, ktorá stanovuje podmienky použitia "smrtiacej sily" pri zahraničných operáciách proti osobám podozrivým z terorizmu.

slovakia

left justify in out

Pravidlá predstavené verejnosti sa týkajú kontroverzných útokov bezpilotnými lietadlami, ktoré doteraz uskutočňovala tajne Ústredná spravodajská služba (CIA) v Pakistane, Jemene a Somálsku. Podľa údajov zverejnených Bielym domom budú takéto nálety odteraz prípustné iba v prípadoch, keď hrozia útoky proti Američanom a neexistujú "iné prijateľné alternatívy", ako im zabrániť. Hrozba pritom bude musieť byť "trvalá a bezprostredná", čo podľa Obamu nie je možné zovšeobecňovať na všetkých teroristov. Pred vydaním rozkazu na smrtiaci úder sa tiež príslušné zložky budú musieť presvedčiť, že ich terč je prítomný, nedá sa zneškodniť iným spôsobom a nedôjde k zraneniu alebo usmrteniu civilistov.

Nové pravidlá rešpektujúce "zvrchovanosť a medzinárodné právo" pri protiteroristických operáciách v zahraničí Obama predstavil v rámci štvrtkového vystúpenia na pôde washingtonskej National Defense University. V politickom prejave varoval pred "večnou" vojnou proti teroru, ktorú začal jeho predchodca George W. Bush a v ktorej podľa neho Američanov hrozí "porazenie samých seba". Obama upozornil na nové hrozby v podobe "rôznorodých" teroristických odnoží a domácich radikálov. "Ani ja, ani žiadny iný prezident nemôžeme prisľúbiť úplnú porážku teroru. To, čo musíme urobiť, je rozložiť siete, ktoré predstavujú priame nebezpečenstvo," povedal Obama. 

Dôležitou časťou Obamovho prejavu bolo aj vyhlásenie, že sa opätovne pokúsi o zrušenie zajateckého tábora Guantánamo, odkiaľ by mohli zadržiavané osoby presunúť napríklad do Jemenu. Záležitosťou sa má zaoberať špeciálny vyslanec, ktorého prezident plánuje v budúcnosti vymenovať. Obama zároveň vyzval ministerstvo obrany, aby určilo miesto na území USA, kde budú zajatcov podozrivých z terorizmu súdiť vojenské tribunály. 

Väznicu v kubánskom zálive Guantánamo zriadili v rámci takzvanej vojny proti teroru po útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001. Zadržiavanie bez procesu či vznesenia obvinení ako aj kontroverzné vyšetrovacie praktiky viedli ku kritike zariadenia po celom svete. Vo väznici sa stále nachádza 166 zajatcov, ktorých podľa oficiálnych miest nie je možné prepustiť alebo presunúť na iné miesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies