Obama žiada od Kongresu 50-tisíc policajných kamier

NETKY.SK • 2 December 2014, 14:31 • 2 min
Obama žiada od Kongresu 50-tisíc policajných kamier

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama žiada od Kongresu 263 miliónov dolárov na zlepšenie policajného výcviku, osobné kamery a obnovenie dôvery v políciu. Tento krok nasleduje po týždni celonárodných protestov proti údajným pochybeniam pri policajnom zásahu.

slovakia

left justify in out

V meste Ferguson v štáte Missouri vypukli nepokoje po tom, čo proti bielemu policajtovi, ktorý zastrelil neozbrojeného černocha, odmietli vzniesť formálne obvinenia. Protesty sa rozšírili do desiatok miest naprieč USA. "Toto nie je len problém Fergusonu, je to celonárodný problém, ale riešiteľný problém," povedal Obama, ktorého cituje stanica BBC.

 

Prostriedky požadované prezidentom by boli rozdelené na tri roky a časť z nich by šla na zakúpenie kamier pripevniteľných na oblečenie policajtov ako aj reformu bezpečnostných síl. Takzvané telesné kamery môžu slúžiť na poskytnutie dôkazov pri stretoch medzi políciou a civilistami, predovšetkým v sporných prípadoch, ako bol ten vo Fergusone. 

 

Verzie okolo celého incidentu, ktorý vyvolal najväčšie rasové nepokoje v Spojených štátoch za posledné roky, sa rôznia. Právni zástupcovia rodiny zosnulého 18-ročného chlapca tvrdia, že Brown sa policajtovi pred streľbou vzdal a ruky mal vystreté do hora. Wilson však v nedávnom televíznom rozhovore pre stanicu ABC News uviedol, že v súvislosti s Brownovou smrťou má "čisté svedomie". Zároveň vyhlásil, že na svojom konaní by nič nezmenil, keďže podľa jeho názoru postupoval v súlade s policajnými predpismi. Browna podozrievajú z krádeže cigár krátko pred incidentom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona