Obama: Zbližovanie USA a Kuby je bodom obratu pre celý región

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 09:26 • 2 min
Obama: Zbližovanie USA a Kuby je bodom obratu pre celý región

PANAMA CITY - Zbližovanie medzi Spojenými štátmi a Kubou je "bodom obratu" pre celý región, povedal v sobotu americký prezident Barack Obama v prejave na Summite Amerík v Paname. Prítomnosť oboch prezidentov týchto dvoch krajín v jednej miestnosti Obama označil za "historickú udalosť". Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

slovakia

left justify in out

"Skutočnosť, že prezident Castro a ja sedíme dnes obaja v jednej miestnosti je historickou udalosťou," povedal šéf Bieleho domu, zároveň však nezabudol pripomenúť, že medzi oboma krajinami stále jestvujú značné rozdiely.

 

"Tento zlom v smerovaní americkej politiky predstavuje bod obratu pre náš celý región," povedal Obama v prejave najvyšším predstaviteľom amerických štátov.

 

Obama tiež okrem iného spomenul, že sa teší na nové vzťahy s Kubou bez ideologického zaujatia a nemá záujem viesť vojny, ktoré sa začali dávno pred jeho narodením. "Pozeráme sa do budúcnosti," dodal Obama.

Kubánsky prezident Raúl Castro zasa svojho amerického kolegu v prejave na celoamerickom summite charakterizoval ako "čestného človeka".

 

V 45-minútovom vystúpení na tomto historickom summite, ktorý sa prvý raz koná aj za účasti najvyššieho predstaviteľa Havany, Castro zablahoželal Obamovi k jeho rozhodnutiu presadiť v americkom Kongrese ukončenie ekonomickej blokády Kuby.

 

"Podľa môjho názoru je prezident Obama čestným človekom," povedal Castro za stáleho potlesku prítomných politikov. "Obdivujem jeho skromný pôvod a myslím si, že to, aký je, je práve vďaka tomuto skromnému pôvodu," vyhlásil Castro.

 

Siedmy summit najvyšších predstaviteľov Severnej, Strednej a Južnej Ameriky v Panama City je vôbec prvým oficiálnym podujatím, na ktorom je prítomný zároveň prezident USA aj Kuby od zmrazenia diplomatických vzťahov v roku 1961.

 

Štátnici Obama a Castro sa v piatok tamojšieho času neformálne pozdravili a podali si ruky na úvodnom stretnutí, kde sa vítali aj s ostatnými regionálnymi lídrami, v rámci slávnostného programu pri príležitosti otvorenia dvojdňového summitu.

 

Obe hlavy štátu pracujú na obnovení diplomatických vzťahov medzi svojimi krajinami, čo oznámili vlani v decembri.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies