Obama zaútočil na Putina za postoj k Ukrajine a Sýrii

NETKY.SK • 20 Február 2014, 13:00 • 2 min
Obama zaútočil na Putina za postoj k Ukrajine a Sýrii

WASHINGTON - Šéf Bieleho domu v prípade Sýrie hovorí ako o "ruskom klientovi" a o Ukrajine ako štáte, "kde majú ľudia veľmi odlišný pohľad na svoju krajinu".

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama v stredu nezvyčajne ostro zaútočil na svojho ruského partnera Vladimira Putina v súvislosti s krízou na Ukrajine, ale aj v Sýrii. Putin podľa šéfa Bieleho domu nerešpektuje právo obyvateľov oboch krajín na "slobodu prejavu a zhromažďovania". Obama na svoju kritiku využil pôdu summitu severoamerických lídrov v Mexiku, uviedol britský denník The Guardian.

 

Americký prezident v prípade Sýrie hovorí ako o "ruskom klientovi" a o Ukrajine ako štáte, "kde majú ľudia veľmi odlišný pohľad na svoju krajinu". Obyvatelia oboch krajín podľa neho "uznávajú základné slobody - slobodu slova, slobodu zhromažďovania, spravodlivé a slobodné voľby." "Pán Putin má odlišný pohľad na viaceré tieto otázky a nemyslím si, že by to bolo nejaké tajomstvo. Naším cieľom je zabezpečiť, aby boli Ukrajinci sami schopní robiť rozhodnutia o svojej budúcnosti a aby Sýrčania boli schopní robiť rozhodnutia bez toho, aby im tam vybuchovali bomby." 

 

Spojené štáty vo štvrtok vystupňovali tlak na ukrajinskú vládu a zaviedli zákaz cestovania do USA pre 20 vysokých predstaviteľov krajiny. Stalo sa tak po tom, čo sa kríza na Ukrajine zhoršila a násilnosti si vyžiadali desiatky mŕtvych. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v reakcii v stredu večer podpísal "prímerie" s opozičnými lídrami, vo štvrtok však v Kyjeve vypukli ďalšie násilnosti a pribudli aj ďalšie obete. Tých by malo byť od začiatku týždňa podľa niektorých zdrojov až 35.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies