Obama zatelefonoval ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi

NETKY.SK • 10 Február 2015, 18:55 • 2 min
Obama zatelefonoval ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi

WASHINGTON/MINSK - Americký prezident Barack Obama dnes zatelefonoval ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, s ktorým diskutoval o konflikte na východe Ukrajiny a o medzinárodnom úsilí presadiť prímerie. Informoval o tom Biely dom, na ktorý sa odvolali tlačové agentúry DPA a Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obaja lídri diskutovali o novom nemecko-francúzskom návrhu na dosiahnutie mierovej dohody s Ruskom, a to deň po Obamovom stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vo Washingtone, ktoré sa sústreďovalo práve na Ukrajinu.
     

Biely dom neinformoval, či prezidenti počas telefonátu diskutovali konkrétnejšie o Obamových úvahách, že v prípade zlyhania diplomacie pošle zbrane ukrajinskej armáde. Biely dom však zdôraznil, že USA sú zástancom finančnej pomoci Kyjevu.
     

Východnú Ukrajinu aj dnes sužovali nové boje, napríklad v meste Kramatorsk, kde pri raketových útokoch zahynulo najmenej osem civilistov a štyria vojaci, ďalších 63 ľudí utrpelo zranenia. Lídri Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa pritom pripravovali na stredajší summit v bieloruskom Minsku, zameraný na rokovania o novom mierovom pláne.
     

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes už potvrdil, že odcestuje do Minska na rozhovory, spolu s nemeckou kancelárkou Merkelovou.
     

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že stredajší summit sa bude konať iba v prípade, ak sa všetky strany dohodnú na detailoch nového prímeria, navrhnutého Merkelovou a Hollandom minulý týždeň.
     

Kľúčové pre takúto dohodu sú rokovania takzvanej ukrajinskej kontaktnej skupiny a zástupcov separatistov, ktoré sa majú začať v Minsku ešte dnes večer.
     

Vyslanci separatistov a členovia kontaktnej skupiny, ktorá pozostáva z Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), už dnes pricestovali do bieloruskej metropoly. Informovala o tom tlačová agentúra Interfax Bielorusko.
     

Dnes večer majú v Minsku viesť prípravné rozhovory aj zahraničnopolitickí poradcovia Merkelovej, Hollanda, Putina a Porošenka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona