Obama začal turné po Afrike, ospravedlní sa otrokom

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 13:52 • 2 min
Obama začal turné po Afrike, ospravedlní sa otrokom

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v stredu po druhýkrát vo funkcii navštívil Afriku. Turné odštartoval v stredu v Senegale a neskôr si to namieri do Juhoafrickej republiky a Tanzánie.

slovakia

left justify in out

Obama dúfa, že sa mu podarí podporiť ekonomické vzťahy medzi USA a africkými krajinami, k vnútropolitickým otázkam sa však pravdepodobne vyjadrovať nebude, keďže v prípade všetkých troch afrických štátov ide o zavedené demokracie.

Obamovu návštevu však môže zatieniť prípadná smrť afrického exprezidenta a ikonu boja proti rasizmu Nelsona Mandelu. Ten sa v súčasnosti nachádza v kritickom stave v nemocnici. Médiá špekulujú, že v prípade Mandelovho úmrtia Obama zmení svoje plány, preruší turné a namieri si to rovno do Južnej Afriky. Obaja muži sa stretli naposledy v roku 2005 vo Washingtone, keď bol Obama novozvoleným senátorom. Odvtedy boli aspoň v sporadickom telefonickom kontakte. 

Hlavným cieľom turné amerického prezidenta, ktorého otec je černoch a pochádza z Kene, je vzdanie pocty obetiam otrokárstva. Navštívi preto aj múzeum Domu otrokov na ostrove Gorée nachádzajúcom sa tri kilometre od senegalského hlavného mesta Dakar. "Existuje tu prepojenie medzi Obamom, Američanom pochádzajúcim z Afriky, a jeho ženou, Afroameričankou takisto pochádzajúcej z Afriky," cituje agentúra AFP kurátora múzea Eloiho Colyho. 

Obamova Keňa, kde žije jeho rodina z otcovej strany, však tentoraz v itinerári amerického prezidenta chýba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona