Obama zablahoželal tuniskému prezidentovi a pozval ho do Bieleho domu

NETKY.SK • 6 Január 2015, 07:22 • 2 min
Obama zablahoželal tuniskému prezidentovi a pozval ho do Bieleho domu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama zablahoželal v pondelok v telefonickom rozhovore novozvolenému tuniskému prezidentovi Bádžímu Káidovi Sabsímu k víťazstvu v prvých slobodných prezidentských voľbách v Tunisku a pozval ho na rozhovory do Bieleho domu. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Obama pochválil Tunisanov za udržiavanie "ducha mierového kompromisu, ktorý prevládal počas celých štyroch rokov historicky významnej demokratickej transformácie" ich krajiny. Šéf Bieleho domu zároveň tuniskému prezidentovi prisľúbil spoluprácu Washingtonu v bezpečnostných a hospodárskych otázkach.
      

Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta šéf americkej administratívy pozval Sabsího na návštevu Washingtonu vo "vzájomne vyhovujúcom termíne", ale neuviedol, kedy by sa mohla uskutočniť. Sabsí (88) zvíťazil 21. decembra v druhom kole prezidentských volieb so ziskom 55,68 percenta hlasov. O vyše 11 percent za ním zaostal vtedajší dočasný prezident Munsif Marzúkí.
      

Oponenti vyčítajú Sabsímu jeho politickú minulosť, keďže zastával vysoké funkcie už za vlády bývalého autoritatívneho prezidenta Zína Ábidína bin Alího. V rokoch 1981-86 pôsobil ako šéf tuniskej diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies