Obama zablahoželal Trudeauovi k víťazstvu v kanadských voľbách

NETKY.SK • 21 Október 2015, 06:58 • 2 min
Obama zablahoželal Trudeauovi k víťazstvu v kanadských voľbách

WASHINGTON/TORONTO - Americký prezident Barack Obama zatelefonoval v utorok popoludní nastávajúcemu kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi a zablahoželal mu k víťazstvu jeho Liberálnej strany Kanady v pondelňajších voľbách. Oznámil to dnes Biely dom.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama zatelefonoval v utorok popoludní nastávajúcemu kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi a zablahoželal mu k víťazstvu jeho Liberálnej strany Kanady v pondelňajších voľbách. Oznámil to dnes Biely dom. Trudeau informoval Obamu, že Kanada sa stiahne z misie koaličných krajín, ktoré bombardujú ciele Islamského štátu, ale bude ďalej poskytovať humanitárnu pomoc a výcvik.

 

Trudeau totiž v predvolebnej kampani sľúbil, že Kanadu stiahne z boja koaličných krajín proti IS, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

 

Biely dom už skôr vyjadril nádej, že nová kanadská vláda bude pokračovať v podpore koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá v Sýrii a Iraku bojuje proti militantom z IS.

 

"Chápe môj záväzok, ktorý som dal, že ukončím bojovú misiu Kanady," povedal novinárom Trudeau po telefonáte s Obamom.

 

Obama a Trudeau sa telefonicky rozprávali aj o nedávno dosiahnutej dohode o Transpacifickom obchodnom partnerstve (TPP) a spoločnej práci na uzavretí "ambicióznej" klimatickej dohody koncom tohto roka v Paríži. Biely dom vydal po telefonáte vyhlásenie, podľa ktorého sú obaja lídri "odhodlaní posilňovať spoločné úsilie krajín pri podpore obchodu, v boji proti terorizmu a v zmierňovaní klimatických zmien".

 

Obama ma "tiež podpichoval, že nemám sivé vlasy, ale dodal, že čoskoro ich už zrejme budem mať", povedal 43-ročný tmavovlasý Trudeau neskôr na tlačovej konferencii. Vysoký a pestovaný Trudeau je bývalý učiteľ a od roku 2008 člen kanadského parlamentu. Stáva sa druhým najmladším premiérom v kanadskej histórii a prirovnávajú ho práve k Obamovi.

"Zmení sa celá atmosféra americko-kanadských vzťahov. Filozoficky sú si Obama a Trudeau oveľa bližší," uviedol pre agentúru AP Robert Bothwell, profesor Univerzity v Toronte. "Kanada sa vráti k mnohostrannosti, znova bude silno podporovať Organizáciu Spojených národov (OSN)," dodal profesor.

 

Kanaďania hlasovali za ráznu zmenu vo vedení krajiny po takmer desiatich rokoch konzervatívnej vlády premiéra Stephena Harpera, keď vo voľbách jasne zvíťazila opozičná Liberálna strana Kanady.

 

Trudeau prisľúbil krajine "skutočné zmeny" s tým, že bude "premiérom všetkých Kanaďanov". Poďakoval sa svojim voličom, no aj odchádzajúcemu premiérovi Harperovi za jeho prácu, ktorý po zdrvujúcej porážke v pondelňajších parlamentných voľbách odstúpil z postu lídra svojej Konzervatívnej strany Kanady.

 

Trudeau Kanaďanom oznámil, že svoj kabinet predstaví 4. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies