Obama zablahoželal novému egyptskému prezidentovi k uvedeniu do funkcie

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 07:16 • 2 min
Obama zablahoželal novému egyptskému prezidentovi k uvedeniu do funkcie

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama zablahoželal v utorok telefonicky novému egyptskému prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu pri príležitosti jeho oficiálneho uvedenia do funkcie. Informoval o tom Biely dom.

slovakia

left justify in out

Obama svojho egyptského náprotivka zároveň ubezpečil o platnosti záväzku Spojených štátov pokračovať v strategickom emericko-egyptskom partnerstve. "Prezident opäť zopakoval, že Spojené štáty budú aj naďalej pokračovať v podpore politických, hospodárskych a sociálnych snáh egyptského ľudu a rešpektovať jeho univerzálne práva," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. 

 

Sísí zložil prezidentský sľub v nedeľu, takmer rok po tom, ako armáda pod jeho vedením a s podporou širokých más zosadila prvého slobodne zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího, čo Obama odmietol označiť za štátny prevrat. To by totiž podľa agentúry Reuters znamenalo zastavenie americkej pomoci Egyptu. 

 

V májových prezidentských voľbách získal Sísí 96,91 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho jediný protikandidát, ľavicový líder Hamdín Sabáhí, získal tri percentá hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona