Obama: Za nepokojmi v Baltimore či Fergusone je aj znevýhodnenie menšín

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 07:57 • 2 min
Obama: Za nepokojmi v Baltimore či Fergusone je aj znevýhodnenie menšín

NEW YORK - Po týždni protestov v americkom meste Baltimore, vyvolaných smrťou Afromameričana v policajnej väzbe, prezident USA Barack Obama v pondelok vyzval na vytvorenie lepších príležitostí pre mladých príslušníkov menšín. Podľa jeho slov sa pretrvávajúce dôsledky rasizmu časom nahromadili a vytvárajú nerovnosť.

slovakia

left justify in out

Obama zdôraznil, že vplyvom otroctva, zákonov o rasovej segregácii a diskriminácie v amerických dejinách boli menšiny znevýhodnené. "Dnes nemusíme obviňovať každého z rasizmu, aby sme si priznali, že je súčasťou našej minulosti. A ak to chceme prekonať, každý musí vynaložiť trocha úsilia navyše," povedal Obama v talkshow Davida Lettermana.

 

Neskôr šéf Bieleho domu vystúpil na pôde univerzity v Bronxe, kde oznámil vytvorenie Aliancie Strážca môjho brata, neziskovej organizácie, ktorá vzišla z iniciatívy Bieleho domu nazvanej Strážca môjho brata (My Brother's Keeper) a zameranej na zvýšenie príležitostí pre mladých ľudí patriacich k menšinám.

 

Obama uviedol, že Afroameričania a Latinskoameričania sa cítia byť znevýhodnení, pričom ich nedávne protesty po celej krajine pripísal frustrovanosti zo života a nedostatku príležitostí.

 

"Ten pocit nespravodlivosti, bezmocnosti, keď si ľudia nevypočujú ich názory - to všetko prispelo k podnieteniu niektorých protestov, ktorých svedkami sme boli na miestach ako Baltimore, Ferguson i tu, v New Yorku," povedal Obama v zmienke o demonštráciách, ktoré nasledovali po smrti neozbrojených Afroameričanov pri incidentoch s policajtmi.

 

Obama dodal, že v tejto oblasti sa bude angažovať aj po odchode z prezidentského úradu, čo môže naznačovať jeho budúcu prácu s Alianciou Strážca môjho brata, konštatovala agentúra Reuters.

 

Nezisková organizácia, ktorú povedie Joe Echevarria, bývalý riaditeľ konzultačnej spoločnosti Deloitte, bude poskytovať poradenstvo pre firmy s cieľom zlepšiť prístup k pracovným miestam pre rasové menšiny. Spoločnosti ako American Express, Pepsi či News Corp organizácii prisľúbili celkovo 80 miliónov dolárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies