Obama: Z Transpacifického partnerstva budú profitovať USA, ale aj iné štáty

NETKY.SK • 21 November 2015, 16:42 • 2 min
Obama: Z Transpacifického partnerstva budú profitovať USA, ale aj iné štáty

KUALA LUMPUR - Transpacifické obchodné partnerstvo (TPP) predstavuje obrovské možnosti pre všetky signatárske krajiny, ako pre USA, tak aj pre ďalších obchodných partnerov. Povedal to dnes americký prezident Barack Obama, ktorý je jedným z najväčších stúpencov dohody o voľnom obchode krajín Tichomoria. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ako povedal na summite lídrov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur, dohoda o voľnom obchode, ktorú začiatkom októbra schválili ministri obchodu 12 tichomorských krajín, bude znamenať výhody pre všetky štáty. Okrem USA dohodu schválili Malajzia, Vietnam, Brunej, Kanada, Mexiko, Austrália, Japonsko, Singapur, Nový Zéland, Čile a Peru.

 

"Spojeným štátom prinesie TPP nemalé výhody. Nebudem to popierať," povedal Obama s tým, že to bude znamenať otvorenie zaujímavých trhov pre amerických výrobcov a farmárov. "Americkí farmári budú môcť predať viac mliečnych výrobkov, viac ovocia, hydinového či hovädzieho mäsa," povedal Obama.

 

Zároveň ale zdôraznil, že aj iné krajiny budú z TPP profitovať. "Malajzia bude môcť vyviezť viac mobilných telefónov do Mexika, Singapur predať viac liekov na trhu Peru a Vietnam zasa zvýšiť vývoz svojho koženého tovaru do Japonska," povedal Obama. Navyše, okrem obchodu dohoda znamená aj významné strategické a geopolitické výhody, dodal.

 

V piatok (20.11.) americký minister poľnohospodárstva Tom Vilsack obhajoval TPP s tým, že bude predstavovať protiváhu voči rastúcemu vplyvu Číny v regióne. A podobne ako Obama, v rozhovore pre agentúru AP poukázal na otvorenie sľubných ázijských trhov s ich rastúcou strednou triedou. Dohodu ešte musí schváliť americký Kongres, niektorí kongresmani s TPP ale nesúhlasia a sľubujú, že urobia všetko pre to, aby neprešla.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies