Obama vyzval svet na boj s príčinami extrémizmu

NETKY.SK • 20 Február 2015, 07:47 • 2 min
Obama vyzval svet na boj s príčinami extrémizmu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval dnes na celosvetové úsilie v boji proti násilnému extrémizmu a apeloval na všetky krajiny sveta, aby bojovali s hlavnými príčinami vzniku skupín, ako sú Islamský štát (IS) a al-Káida.

slovakia

left justify in out

So svojím prejavom vystúpil šéf Bieleho domu pred stovkami účastníkov v posledný deň trojdňovej konferencie o boji proti terorizmu, ktorá sa konala vo Washingtone.

 

Obama spomenul nedávne teroristické útoky vo svete a vyzval všetky štáty sveta, aby "prerušili cykly konfliktov, najmä sektárskych", pričom účastníkom konferencie pripomenul, že je nevyhnutné bojovať s politickými a ekonomickými príčinami terorizmu prameniacimi z neprávostí, ktoré extrémisti využívajú.

 

"Je tu súvislosť, ktorá je nepopierateľná. Tam, kde sú ľudia utláčaní a sú im upierané ľudské práva - najmä v súvislosti so sektárskymi a etnickými rozpormi - tam, kde je umlčaný disent, vzniká živná pôda pre násilný extrémizmus. Vytvára sa tam prostredie, ktoré využívajú teroristi," povedal Obama.

 

Dnešný Obamov prejav sa niesol v intenciách jeho vlaňajšieho vystúpenia pred Valným zhromaždením OSN, v ktorom vyzval spoločenstvá islamského sveta, aby vytvárali viac príležitostí pre mladých ľudí, ktorých by do svojich radov mohli zlákať teroristické organizácie.

 

Dnes však americký prezident vyzdvihol aj spoluprácu s krajinami, ako sú Spojené arabské emiráty, v boji proti propagande Islamského štátu na internete.

 

Obama, ktorý čelí kritike republikánov za to, že odmietol IS označiť za stúpencov radikálneho islamu, vyzval dnes svetových lídrov, aby bojovali s ideológiou skupín, ako je IS, najmä však proti jej úsiliu zneužiť islam na ospravedlnenie násilia.

 

"Títo teroristi zúfalo túžia po oficiálnom uznaní a povinnosťou nás všetkých je vyvrátiť názor, že skupiny, ako je IS, nejakým spôsobom reprezentujú islam," uviedol Obama a označil takéto názory za nesprávne.

 

Podľa šéfa Bieleho domu sú islamskí duchovní povinní takéto "zvrátené interpretácie islamu" potláčať a zároveň bojovať proti koncepcii boja civilizácií. Obama taktiež vyzval vrcholných náboženských, občianskych a politických činiteľov na celom svete, aby prestali podporovať názor, že "príčinou všetkých problémov na Blízkom východe" sú Spojené štáty.

 

Americký prezident v stredu obhajoval svoje rozhodnutie nepoužívať v súvislosti s organizáciami IS a al-Káida označenia ako "islamskí teroristi", pričom zdôraznil, že "Spojené štáty nebojujú proti islamu". "Nie sú to nijakí náboženskí vodcovia. Sú to teroristi," povedal Obama na margo úsilia Islamského štátu a al-Káidy vystupovať v úlohe bojovníkov za islam.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies