Obama vyzval Senát na ratifikáciu novej zmluvy START

NETKY.SK • 17 September 2010, 07:14 • 2 min
Obama vyzval Senát na ratifikáciu novej zmluvy START

Obama vyzval Senát na ratifikáciu novej zmluvy START - Politika Americký prezident Barack Obama vyzval Senát, aby schválil novú zmluvu s Ruskom o obmedzení počtu jadrových zbraní. Ratifikáciu novej zmluvy START dnes odporučil senátny výbor pre zahraničné

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama vyzval Senát, aby schválil novú zmluvu s Ruskom o obmedzení počtu jadrových zbraní. Ratifikáciu novej zmluvy START dnes odporučil senátny výbor pre zahraničné vzťahy.
      Dohoda medzi USA a Ruskom patrí k hlavným zahranično-politickým prioritám Obamu. Senátny výbor ju podporil pomerom hlasov 14:4. Okrem demokratov hlasovali za zmluvu aj traja republikáni.
      To naznačuje, že šéf Bieleho domu by mohol získať dostatok hlasov na jej definitívne prijatie. Stále však nie je jasné, či bude celý Senát o zmluve diskutovať a hlasovať ešte tento rok.
      Obama a ruský prezident Dmitrij Medvedev podpísali novú zmluvu START v apríli tohto roka. Na základe dokumentu by obe krajiny redukovali počet svojich rozmiestnených strategických jadrových hlavíc približne o tretinu. Podľa niektorých amerických republikánov však zmluva neobsahuje dostatočné záruky toho, že ju Rusko dodrží.
      Vplyvný výbor pre zahraničné vzťahy musel dohodu schváliť pred hlasovaním v Senáte. Demokrati dúfajú, že k tomu dôjde ešte pred novembrovými kongresovými voľbami. Na dvojtretinovú väčšinu však potrebujú hlasy najmenej ôsmich republikánov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies