Obama vyzval Seina, aby zastavil násilie proti moslimom

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 10:16 • 2 min
Obama vyzval Seina, aby zastavil násilie proti moslimom

WASHINGTON – Americký prezident Barack Obama ocenil v pondelok prezidenta Barmy Theina Seina za ekonomické a politické reformy v krajine, vyzval ho však, aby zastavil násilie proti moslimskej menšine Rohingyov.

slovakia

left justify in out

Sein, ktorý je prvým barmským lídrom na návšteve USA za posledných 47 rokov, prisľúbil, že etnický konflikt vyrieši a páchateľov postaví pred spravodlivosť. V roku 2012 zahynulo pri násilnostiach medzi Rohingyjmi a budhistami v štáte Rachin najmenej 192 ľudí a 140 000 ostalo bez domova, najmä moslimov.

Rohingyovia sú sunnitskí moslimovia, ktorí hovoria bengálskym dialektom, aký používajú obyvatelia juhovýchodného Bangladéša. Nie sú však vítaní ani v Barme, ani v Bangladéši, nemajú nijaké práva a OSN ich zaradila medzi najprenasledovanejšie menšiny planéty. 
Líder Barmy naposledy navštívil Washington v roku 1966, keď už v krajine vládla vojenská junta, ktorá ju nakoniec priviedla do medzinárodnej izolácie. Bývalý generál Sein, ktorý inicioval vlnu reforiem po prevzatí moci v roku 2011, priletel do Washingtonu v sobotu. Obama navštívil Barmu v novembri s cieľom podporiť reformný proces, v dôsledku ktorého zrušil voči krajine väčšinu sankcií. Sein pred svojím odchodom do Spojených štátov prepustil ďalších 20 politických väzňov a Obamovi povedal, že bude v prepúšťaní pokračovať. Zároveň požiadal Spojené štáty o “pomoc a pochopenie“ v čase, keď jeho krajina prechádza komplikovanými reformami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies