Obama vyzval na sankcie voči Sýrii a záchranu svetovej ekonomiky

NETKY.SK • 22 September 2011, 18:32 • 2 min
Obama vyzval na sankcie voči Sýrii a záchranu svetovej ekonomiky

Obama vyzval na sankcie voči Sýrii a záchranu svetovej ekonomiky

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama dnes v prejave na úvod 66. Valného zhromaždenia OSN vyzval na uvalenie sankcií na Sýriu a prijatie "urgentných a koordinovaných" krokov na záchranu svetovej ekonomiky. Apeloval tiež na Palestínčanov, aby sa vrátili k rokovaniam s Izraelom. 
"V záujme Sýrie, svetového mieru a bezpečnosti musíme hovoriť jedným hlasom. Je načase, aby Bezpečnostná rada OSN prijala sankcie voči sýrskemu režimu a postavila sa za sýrsky ľud," konštatoval Obama na margo krvavých zásahov voči demonštrantom v Sýrii. 
Pochvalne sa vyslovil o prebiehajúcich prodemokratických procesoch a zvrhnutí autoritatívnych režimov v krajinách arabského sveta a Afriky. Vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo politickú transformáciu Líbye po zvrhnutí dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího. 
Obama sa venoval aj palestínskej otázke, ktorá bude zrejme dominovať agende tohtoročného Valného zhromaždenia. Vyzval Palestínčanov, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu a nesnažili sa presadiť svoju štátnosť na pôde svetovej organizácie.
"Som presvedčený, že neexistuje žiadna skratka na ukončenie desaťročia trvajúceho konfliktu. Mier sa nedá presadiť prostredníctvom vyhlásení a rezolúcií v OSN," zdôraznil Obama v prejave k 193-člennému plénu.
Americký líder tiež varoval Irán a Severnú Kóreu, že budú čeliť zvýšenému tlaku, ak sa nepodriadia medzinárodným požiadavkám, týkajúcich sa ich sporných jadrových programov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies