Obama vyzval na použitie osobných genetických informácií v lekárstve

NETKY.SK • 21 Január 2015, 07:42 • 2 min
Obama vyzval na použitie osobných genetických informácií v lekárstve

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes vo svojej správe o stave únie povedal, že jeho vláda chce vyvinúť tlak na zavedenie použitia osobných genetických informácií, aby pomohla liečiť choroby, ako je rakovina a diabetes.

slovakia

left justify in out

Prezident vyzval Kongres, aby podporil financovanie výskumu podporou nových investícií v "precíznom lekárstve". "Chcem, aby krajina, ktoré eliminovala obrnu a zmapovala ľudský genóm, viedla novú éru v lekárstve - ktorá poskytne pravú liečbu v pravý čas," povedal Obama. 
      

"Dnes začínam novú iniciatívu precízneho lekárstva, ktorá nás priblíži k vyliečeniu chorôb, ako je rakovina a diabetes - a ktorá poskytne nám všetkým prístup k osobným informáciám, ktoré potrebujeme, aby sme udržali samých seba a naše rodiny zdravšie," povedal Obama.
      

Sekvencovanie individuálneho genómu - čítanie kompletnej genetickej informácie osoby - by mohlo urýchliť vedecký výskum a pomôcť farmaceutickým spoločnostiam vytvárať lieky na mieru jednotlivých ľudí.
      

Použitie genetických informácií na identifikovanie liekov, ktoré pacientovi pomôžu, by mohli ušetriť desiatky miliárd dolárov, ktoré sa v súčasnosti vynakladajú na neúčinné lieky, doplnila agentúra Reuters.

 

 

Obama podľa svojich slov nezabudol na diskusiu o súkromí na internete

Americký prezident Barack Obama dnes svojej správe o stave únie vyhlásil, že nezabudol na diskusiu o súkromí na internete, ktorú vyvolal nedávny hackerský útok na spoločnosť Sony.
      

"Žiadny cudzí štát, žiadny hacker, by nemal byť schopný vypnúť naše siete, kradnúť naše obchodné tajomstvá, alebo napadnúť súkromie amerických rodín, zvlášť našich detí," povedal Obama.

 

Tajné služby pripravujú odporúčania, ktoré by mali ustrážiť budúce pokusy o narušenie súkromia a vláda zverejní na budúci mesiac správu o tomto probléme, doplnila agentúra Reuters.
      

Obama tiež vyzval Kongres na reformy daňového systému, ktoré by pomohli malým podnikom. Zjednodušenie procesu podávania daňových priznaní by podľa jeho slov pomohlo zmenšiť ich náklady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona