Obama vyzval na mierové urovnanie územného sporu

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 18:09 • 2 min
Obama vyzval na mierové urovnanie územného sporu

TOKIO - Prezident USA Barack Obama vo štvrtok vyjadril želanie mierového urovnania sporu medzi Japonskom a Čínou, ktorý sa týka oblasti okolo súostrovia vo Východočínskom mori považovaného Japoncami za súčasť svojho územia.

slovakia

left justify in out

Zároveň potvrdil vyhlásenie z predošlého dňa, podľa ktorého sa japonsko-americká zmluva o spolupráci v oblasti obrany vzťahuje na "všetky územia spravované Japonskom" a medzi tie patria i neobývané ostrovy známe v krajine vychádzajúceho slnka pod názvom Senkaku. Obama je taktiež presvedčený, že "historicky" daný stav by nemal "podliehať jednostrannej zmene".

 

"Pevnou súčasťou spojenectva je to, že zmluva pokrýva všetky územia spravované Japonskom," povedal americký prezident na tlačovej konferencii v Tokiu s japonským premiérom Šinzom Abem. Päťdesiatdvaročný Obama tiež pripomenul, že dokument z roku 1960 "predstihol jeho narodenie", takže nemôže byť označovaný za "červenú čiaru, ktorú by kreslil on". Hovorca čínskej vlády sa predtým vyjadril, že zvrchovanosť Pekingu nad súostrovím je "nesporná" a "takzvané japonsko-americké spojenectvo" by nemalo poškodzovať čínske územné práva. 

 

Napätie okolo Senkaku sa stupňuje od polovice roka 2012, keď do priľahlých vôd opakovane vstúpili čínske lode. Premiér Abe pred rokom dokonca varoval, že jeho krajina je pripravená "vyhnať silou" akékoľvek čínske plavidlo, ktoré pri súostroví zakotví. Obnovenie sporu starého niekoľko storočí vyvolalo zistenie, že v okolitých vodách sa nachádzajú významné náleziská zemného plynu a ropy. Obama v Tokiu vyhlásil, že si želá jeho vyriešenie "prostredníctvom dialógu" a obe strany vyzval na "zachovanie miernej rétoriky". 

 

Obama navštívil Japonsko v rámci osemdňovej cesty po ázijských krajinách, ktorú Čína pozorne sleduje napriek tomu, že tentoraz nie je na zozname zastávok. Poradcovia prezidenta USA trvajú na tom, že jeho cesta, rovnako ako aj širšia politika Bieleho domu voči Ázii, nie je namierená proti rastúcemu vplyvu Číny a Obama nemieni partnerov žiadať, aby si vybrali medzi vernosťou Washingtonu alebo Pekingu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies