Obama vyzval Čínu, aby riešila problém s nadbytkami ocele

NETKY.SK • 20 September 2016, 12:51 • 2 min
Obama vyzval Čínu, aby riešila problém s nadbytkami ocele

NEW YORK - Americký prezident Barack Obama v utorok opäť vyzval Čínu, aby urýchlene riešila problém s nadbytočnými výrobnými kapacitami svojho oceliarskeho priemyslu.

slovakia

left justify in out

Požiadavku tlmočil čínskemu premiérovi Li Kche-čchiangovi, s ktorým sa stretol v rámci Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) v New Yorku, informuje spravodajský portál bbc.com. Podľa vyhlásenia Bieleho domu

 

Obama ďalej apeloval na vládu v Pekingu, aby sprístupnila svoj trh zahraničným firmám za rovnakých podmienok, akými sa riadia domáce spoločnosti. Čína, ktorá je najväčším svetovým producentom aj exportérom ocele, čelí kritike, že udržiava v prevádzke aj stratovú výrobu. Podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj bola globálna výrobná kapacita ocele v roku 2015 na úrovni 2,37 mld. ton. Použitých však bolo iba 67,5 %, kým v roku 2014 to bolo 70,9 %.

 

Európska únia minulý mesiac zaviedla antidumpingové opatrenia na dovoz oceľových produktov z Číny a Ruska. Ide o clá s platnosťou na päť rokov, pričom prvýkrát sa uplatnia retroaktívne aj na dovoz zaregistrovaný počas dvoch mesiacov, ktoré predchádzali prijatiu predbežného opatrenia z 12. februára tohto roka. Clá sa týkajú plochých výrobkov z ocele valcovanej za studena, ktoré sa používajú na výrobu obalov, bielej techniky a tiež v automobilovom priemysle či stavebníctve.

 

Prešetrovanie dovozu ocele z Číny a Ruska sa iniciovalo 14. mája 2015 po sťažnosti zo strany oceliarskeho odvetvia. Čínske firmy exportujúce do Európskej únie produkty z ocele zaplatia antidumpingové clá v pásme od 19,7 po 22,1 percenta a ruské spoločnosti v rozsahu 18,7 až 36,1 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies