Obama vyzdvihol Nelsona Mandelu ako človeka, ktorý vzal dejiny do svojich rúk

NETKY.SK • 6 December 2013, 07:48 • 2 min
Obama vyzdvihol Nelsona Mandelu ako človeka, ktorý vzal dejiny do svojich rúk

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes v reakcii na úmrtie prvého černošského prezidenta Juhoafrickej republiky, niekdajšieho bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu zdôraznil, že "dosiahol viac, ako bolo možné očakávať od ktoréhokoľvek človeka".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vzal dejiny do svojich rúk a svojej krajine po sebe zanechal dedičstvo slobody a mieru, uviedol. 

Prvý černošský prezident USA krátko po oznámení Mandelovho úmrtia v Johannesburgu vo veku 95 rokov, povedal, že on sám je "jedným z nesčíselných miliónov, ktorí sa inšpirovali životom Nelsona Mandelu." "A podobne ako mnohí ďalší vo svete si nedokážem plne predstaviť svoj vlastný život bez vzoru, ktorý mi dal Nelson Mandela". Mandela dokázal odpustiť svojim žalárnikom 26 rokov väzenia ..."bol to muž obrovskej morálne odvahy, ktorý zmenil chod dejín vo svojej krajine," pripomenul.

Mandela zomrel vo štvrtok, po dlhej chorobe, vo svojom domove v kruhu najbližších. V ostatných dvoch rokoch strávil veľa času v nemocnici a jeho zdravotný stav mu tiež zabrániť stretnúť sa s Obamom, keď americký prezident navštívil v lete Juhoafrickú republiku. Obama s manželkou a oboma dcérami sa však súkromne stretli s členmi Mandelovej rodiny, uviedla agentúra Associated Press.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v reakcii na úmrtie uviedol, že Mandelov "nesebecký zápas za ľudskú dôstojnosť, rovnoprávnosť a slobodu" inšpiroval mnohých ľudí po celom svete. "Nik v našom čase neurobil viac pre presadenie hodnôt a ambícií OSN," povedal reportérom. Bezpečnostná rada OSN prerušila svoje zasadanie venované tribunálom pre bývalú Juhosláviu a Rwandu, aby vzdala minútou ticha poctu zosnulému.

Juhoafrický prezident Jacob Zuma dnes v televíznom prenose oznámil, že "náš ľud stratil otca. Hoci sme vedeli, že tento deň príde, nič nemôže zmierniť náš pocit hlbokej a trvácnej straty. Jeho neúnavný boj za slobodu mu získal úctu sveta. Jeho skromnosť, zanietenie a ľudskosť mu získali ich lásku."

Vládnuca strana v JAR, Africký národný kongres (ANC), vyhlásila, že smrťou vodcu boja proti apartheidu stratili krajina i svet "legendu a živé stelesnenie pokory, rovnoprávnosti, spravodlivosti a mieru". "Jeho život nám dáva odvahu presadzovať rozvoj a pokrok, ktoré budú smerovať k ukončeniu hladu a chudoby," citovala ANC agentúra Reuters. 

Britský premiér David Cameron označil Mandelu za "hrdinu nášho času". Izraelský predseda vlády Benjamin Netanjahu ho nazval "otcom svojho národa, človeka s víziou, bojovníka za slobodu, ktorý odmietal násilie... Usiloval sa spojiť juhoafrickú spoločnosť a svojou osobnosťou sa mu podarilo zabrániť vzplanutiam rasovej nenávisti. Bude spomínaný ako otec novej Juhoafrickej republiky".

Bývalý americký prezident George W. Bush zdôraznil, že Mandela bude svetu chýbať, ale jeho dedičstvo "bude žiť naveky".

Obama vyjadril sústrasť Jacoovi Zumovi v súvislosti so smrťou Mandelu

Americký prezident Barack Obama zatelefonoval dnes juhoafrickému prezidentovi Jacobovi Zumovi, aby mu vyjadril sústrasť v súvislosti s úmrtím Nelsona Mandelu. Informoval o tom Biely dom.

"Silné a historické partnerstvo medzi Spojenými štátmi a Juhoafrickou republikou bude pokračovať v čerpaní sily z Mandelovho dedičstva, pracujeme spoločne na presadzovaní rovnosti, zmierenia a ľudskej dôstojnosti, a v budovaní spravodlivejšieho a úspešnejšieho sveta," uvádza sa podľa agentúry DPA vo vyhlásení Obamu.

Niekdajší bojovník proti apartheidu a neskôr prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky (1994-99), laureát Nobelovej ceny za mier Nelson Mandela zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov v kruhu svojej rodiny. V televíznom prenose to neskoro večer oznámil prezident Zuma. V JAR vyhlásili desaťdňový štátny smútok a k domu, kde Mandela zomrel, začali spontánne prichádzať jeho stúpenci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies