Obama vystúpi v Kongrese so správou o stave únie

NETKY.SK • 24 Január 2012, 10:30 • 2 min
Obama vystúpi v Kongrese so správou o stave únie

Obama vystúpi v Kongrese so správou o stave únie

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama dnes v noci prednesie v Kongrese výročnú správu o stave únie. Šéf Bieleho domu vystúpi na spoločnej schôdzi oboch komôr Kongresu o 21.00 h. miestneho času (03.00 h. SEČ - streda).

      Očakáva sa, že Obama bude hovoriť aj o daňových úľavách na prinavrátenie pracovných miest zo zámoria do USA, spôsoboch pomoci hypotekárnemu trhu s nehnuteľnosťami a stimuloch alternatívneho rozvoja energetiky. Uviedli to zdroje z americkej administratívy, oboznámené so správou.
      Obama musí obrániť svoju politiku a presvedčiť pochybujúcich voličov, pretože snahy na zvýšenie počtu pracovných miest, ktoré prisľúbil, ako i ďalšie kľúčové ciele, sú stále v procese tvorby.
      Niektoré z najdôležitejších sľubov Obamu počas pôsobenia v prezidentskom úrade zapadli v názorovo rozdelenom Kongrese, alebo sa dostali na okraj kvôli sústredeniu sa šéfa Bieleho domu na znovuzvolenie.
      Podľa portálu PolitiFact.com (projektu novín Tampa Bay Times na kontrolu výrokov politikov) urobil Obama vyše 500 sľubov. Z toho bolo dodržaných 162 sľubov a 56 porušených. Ďalšie buď zaviazli, pristúpilo sa na kompromisy, alebo sa nich stále pracuje.
      Obama zvýšil rast ekonomiky po nástupe do úradu v roku 2009, ale znižovanie nezamestnanosti je stále výzvou. V súčasnosti dosahuje 8,5 percenta, čo je menej oproti maximálnej výške desať percent. Nezamestnanosť je však stále vyššia, ako Obamova administratíva predpokladala, keď presadila veľký program šetrenia vlády na oživenie ekonomiky.
      Ako predtým uviedol americký prezident, v správe o stave únie bude detailne rozvedený program na tvorbu pracovných miest. Možno bude Obama presadzovať ďalšie časti zo zákona na tvorbu pracovných miest (za 447 miliárd dolárov), s ktorým sa začalo vlani, mieni tlačová agentúra Reuters. Súčasťou plánu boli napríklad investície do infraštruktúry.
      Proti tomuto plánu však do veľkej miery vystupovali republikáni, ktorí tvrdili, že väčšie míňanie nie je odpoveďou na problémy a Obamovo regulovanie zabíja investovanie.
      V súvislosti s krízou bývania sa Obamovi nepodarilo lepšie chrániť majiteľov domov pred zabavením pre nezaplatené hypotéky, čo sa malo dosiahnuť refinancovaním s nižšími úrokovými sadzbami. Predpokladá sa, že Obama oznámi viac stimulov pre veriteľov, aby pomohli majiteľom domov s refinancovaním pôžičiek.
      V roku 2011 Obama v prejave o stave únie sľúbil energickú podporu formám čistej energii. Tieto jeho snahy však boli zatienené vládnou pôžičkou pre výrobcu solárnych panelov Solyndra, ktorý sa dostal do bankrotu, a tiež kontroverzným ropovodom z Kanady. 
      Ropovod Keystone XL v USA zamietli po silnom tlaku environmentalistov, z ktorých mnohí Obamu podporovali v roku 2008. Republikáni šéfovi Bieleho domu vyčítali, že kvôli svojim prívržencom poškodil pracovné miesta v energetickom sektore USA.
      Obama nedodržal sľub o veľkej reforme imigračných zákonov, čo sklamalo veľkú populáciu Hispáncov v USA - mnohí ho v roku 2008 podporili. Nedokázal presadiť zákon, ktorý by deťom ilegálnych imigrantov vydláždil cestu k americkému občianstvu. To môže poškodiť jeho možnosti získať podporu Hispáncov v novembri.
      Šéf Bieleho domu tiež nedodržal sľub o zatvorení väzenia Guantánamo na Kube do januára 2010. Čelil množstvu prekážok, vrátane obáv, že prepustení väzni by sa mohli pridať k militantom, pripravujúcim útoky na Spojené štáty. Americká verejnosť zas bola proti tomu, aby sa väzni previezli na americkú pôdu.
      Na Guantáname je stále približne 170 väzňov zo 779, ktorí tam boli zadržiavaní od vzniku zariadenia pred desiatimi rokmi, počas administratívy Obamovho predchodcu Georgea W. Busha, pripomína Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies