Obama vysiela na boj proti ebole tisícky vojakov

NETKY.SK • 17 September 2014, 07:04 • 2 min
Obama vysiela na boj proti ebole tisícky vojakov

ATLANTA/MONROVIA - Americký prezident Barack Obama v utorok v noci (miestneho času) oficiálne oznámil vyslanie asi 3000 vojakov do Afriky, ktorí tam majú bojovať proti šíreniu eboly.

slovakia

left justify in out

Zdôvodnil to faktom, že ničivý vírus sa už stáva "globálnou hrozbou". "Svet má teraz príležitosť zachraňovať nespočetné množstvo životov," vyhlásil šéf Bieleho domu. Obamov plán okrem vojakov zahŕňa aj vyslanie zdravotníckych a technických expertov, ktorí by mali v libérijskom hlavnom meste Monrovia zriadiť špecializované regionálne centrum na boj proti ebole. Američania v Afrike vybudujú až 17 liečebných ústavov, každý s kapacitou asi sto postelí. Školiť chcú aj miestnych pracovníkov po dobu najmenej pol roka. Na boj proti šíreniu nákazy je Washington ochotný vyčleniť miliardu dolárov. 

 

Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Guinea a Libéria, odkiaľ pochádza viac než polovica obetí. Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová sa obrátila so žiadosťou o pomoc v tejto veci priamo na Obamu. Viacerí zdravotnícki experti americký plán vítajú, hoci spochybňujú jeho zameranie len na Libériu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies