Obama výrazne znížil odhad hospodárskeho rastu USA

NETKY.SK • 2 September 2011, 14:04 • 2 min
Obama výrazne znížil odhad hospodárskeho rastu USA

Obama výrazne znížil odhad hospodárskeho rastu USA

slovakia

left justify in out

img

Prezident USA Barack Obama vo štvrtok výrazne znížil odhad hospodárskeho rastu USA. Pri polročnom posudzovaní ročného rozpočtu zdôraznil, akej ťažkej výzve čelia jeho snahy napomôcť výraznejšiemu oživeniu a vytvoriť viac pracovných príležitostí.
      Obama predpovedal priemernú 9-percentnú nezamestnanosť v roku 2012, kedy sa bude usilovať o znovuzvolenie za prezidenta.
      Prezident vystúpi na budúci týždeň po letnej prestávke v Kongrese, kde predstaví plán na podporu tvorby nových pracovných miest. Informoval o tom hovorca Bieleho domu Jay Carney. Podľa mediálnych správ Obama vystúpi pred oboma komorami Kongresu 7. septembra večer o 20.00 miestneho času (2.00 SELČ 8. septembra).
      Biely dom naznačil, čo Obama v Kongrese povie. Jeho prejav bude zahŕňať návrhy na zníženie daní zamerané na rodiny zo strednej vrstvy, výdavky do infraštruktúry a pomoc pre dlhodobo nezamestnaných.
      Biely dom predpokladá rast HDP v tomto roku 1,7 percenta (v porovnaní s 2,7 percentami očakávanými ešte vo februári), a rast 2,6 percenta v roku 2012 (februárový predpoklad bol 3,6 percenta).
      Nižší odhadovaný rast neovplyvní očakávaný deficit, ktorý by mal klesnúť na 6,1 percenta HDP v roku 2012.
      Uvedené čísla naznačujú, že americká ekonomika zotrvá na ceste pomalého rastu a ponúkajú nádej, že sa vyhne recesii.
      Biely dom predpovedá priemernú nezamestnanosť 9,1 percenta tento  rok a 9,0 percenta v roku 2012.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies