Obama vymenoval za novú ministerku zdravotníctva Mathewsovú Burwellovú

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 18:10 • 2 min
Obama vymenoval za novú ministerku zdravotníctva Mathewsovú Burwellovú

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vymenoval dnes za budúcu ministerku zdravotníctva a sociálnej starostlivosti Sylviu Mathewsovú Burwellovú, doterajšiu šéfku úradu pre riadenie a rozpočet Bieleho domu, uviedla tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vymenovanie Burwellovej, ktorej Obama prisľúbil podporu, ešte musí potvrdiť americký Senát. Vo funkcii nahradí Kathleen Sebeliusovú, ktorá vo štvrtok oznámila rezignáciu.
     

Sebeliusovej vyčítali problémy s webovými stránkami zdravotného poistenia v rámci prezidentovej reformy zdravotníctva, známej ako Obamacare.
     

Webové stránky, prostredníctvom ktorých sa Američania mohli prihlásiť na poistenie, niekoľko mesiacov opakovane kolabovali. Prvá fáza zavedenia zdravotníckej reformy tak priniesla vláde veľké nepríjemnosti a Obama sa musel viackrát ospravedlňovať.
     

Zdravotnícka reforma je najdôležitejším vnútropolitickým reformným krokom amerického prezidenta. Ústrednou témou bola už aj v čase volebnej kampane v roku 2008.
     

Napriek všetkým problémom so zobrazovaním stránok sa doposiaľ na poistenie v rámci zdravotníckej reformy prihlásilo viac než sedem miliónov Američanov.
     

Republikáni plánujú problémy s reformou využiť v novembrových voľbách - v polovici prezidentského volebného obdobia, keď sa budú snažiť získať kontrolu v Senáte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies