Obama vymenoval prvého amerického veľvyslanca v Somálsku po 25 rokoch

NETKY.SK • 25 Február 2015, 12:54 • 2 min
Obama vymenoval prvého amerického veľvyslanca v Somálsku po 25 rokoch

WASHINGTON - Spojené štáty budú mať v Somálsku veľvyslanca, prvýkrát po 25 rokoch od zatvorenia americkej ambasády.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama vymenoval v utorok na tento post kariérnu diplomatku Katherine Simondsovú-Dhananiovú. Tá bude zatiaľ svoju prácu vykonávať zo susednej Kene, až kým nedôjde k zlepšeniu bezpečnostných podmienok, ktoré by umožnili znovuotvorenie americkej ambasády v Mogadiše. Ambasáda je zatvorená od roku 1991, keď v Somálsku vypukla občianska vojna.

 

Simondsová-Dhananiová, ktorá momentálne pôsobí ako riaditeľka regionálnych a bezpečnostných záležitostí v africkej sekcii amerického ministerstva zahraničných vecí, má už viacero diplomatických skúseností z Afriky. V minulosti pôsobila v Zimbabwe, Gabone, Zambii či oboch Konžských republikách. 

Somálsko sa od zosadenia diktátora Siyaada Barreho v roku 1991 zmieta v konfliktoch a nestabilite. Súčasná vláda bojuje najmä proti radikálnej militantnej skupine aš-Šabáb, ktorá zorganizovala množstvo útokov vo východnej Ázii. V rokoch 2007 až 2011 kontrolovali militanti veľké časti hlavného mesta Mogadišo ako aj rozsiahle oblasti stredu a juhu krajiny. S podporou etiópskych a kenských jednotiek sa prechodnej vláde v roku 2011 podarilo militantov z hlavného mesta ako aj z väčšiny iných veľkých miest vyhnať. V útokoch v Mogadišu ako aj v susednej Keni však napriek tomu extrémisti pokračujú. 

 

Radikálna skupina aš-Šabáb v tomto týždni zverejnila video, ktorým moslimov po celom svete vyzvala k útokom na veľké obchodné centrá v Spojených štátoch, Kanade, Británii a ďalších krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies