Obama vymenoval osobitného vyslanca pre boj s Islamským štátom

NETKY.SK • 23 Október 2015, 19:43 • 2 min
Obama vymenoval osobitného vyslanca pre boj s Islamským štátom

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama vymenoval dnes Bretta McGurka za svojho nového osobitného vyslanca v koalícii bojujúcej proti militantom Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku. Oznámil to Biely dom, uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

McGurk je dlhoročný poradca Bieleho domu pre Irak a bol zástupcom generála Johna Allena, ktorý viedol vojenskú akciu globálnej koalície proti Islamskému štátu od jej minuloročného začiatku. Biely dom oznámil, že Allen, ktorý vyše 37 rokov slúžil v americkom vojenskom námorníctve, odchádza na budúci mesiac z verejnej služby. Dnešné rokovania USA, Ruska, Saudskej Arábie a Turecka vo Viedni mali za cieľ preskúmať možné politické riešenie občianskej vojny v Sýrii. Americký minister zahraničných vecí John Kerry po ich skončení reportérom povedal, že priniesli nápady, ktoré môžu zmeniť dynamiku v krajine.

 

"Som presvedčený..., že dnešné stretnutie bolo konštruktívne a produktívne," citovala ho agentúra Reuters. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí povedal, že chce, aby sa Irán a Egypt zúčastnili na prípadných budúcich rokovaniach o Sýrii.

 

"Požiadali sme, aby sa ďalšie stretnutia uskutočnili v širšom reprezentatívnom formáte", uviedol Lavrov a zdôraznil menovite Irán a Egypt. Minister zahraničných vecí Saudskej Arábie Ádil Džubajr povedal, že nedosiahli zhodu v otázke politického osudu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Dodal, že sa USA, Rusko, Saudská Arábia a Turecko dohodli na tom, že záležitosti Sýrie budú naďalej vzájomne konzultovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona