Obama vyjadril sústrasť rodinám obetí teroristického útoku

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 08:38 • 2 min
Obama vyjadril sústrasť rodinám obetí teroristického útoku

ORLANDO - Americký prezident Barack Obama sa vo štvrtok v meste Orlando na Floride stretol s preživšími a rodinami ľudí, ktorí padli za obete počas útoku na nočný gay klub, pri ktorom v noci na nedeľu zastrelil Američan afganského pôvodu Omar Mateen 49 ľudí. Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hneď po prílete sa Obama na pristávacej dráhe objal so starostom Orlanda Buddym Dyerom. Následne sa presunul do centra mesta na stretnutie s rodinami zavraždených. Obamu sprevádzal aj viceprezident Joe Biden.
Stovky ľudí sa zhromaždilo v okolí domáceho štadióna basketbalového klubu Orlando Magic - Amway Center, zatiaľ čo prezident vnútri vyjadroval príbuzným obetí úprimnú sústrasť.


Biely dom povedal, že cieľom tejto návštevy je ukázať podporu USA pre LGBT komunitu v Orlande.


Obama povedal, že USA musia zastaviť ozbrojené útoky and bojovať proti "doma vypestovanému" terorizmu. Narážal tým na to, že strojcovia posledných dvoch teroristických útokov na americkej pôde v Orlande a San Bernardine boli americkí občania.


"Musíme robiť viac, aby sme predchádzali takýmto udalostiam. Naša armáda a spravodajské zložky na to samy nebudú stačiť," poznamenal Obama. Dodal, že USA až príliš ľahko umožňujú psychicky narušeným a nazlosteným ľuďom získavať tak silné zbrane, akou je aj útočná puška, ktorú útočník pri čine použil.


Podľa amerických médií ide o najzávažnejší útok na americkej pôde od teroristických útokov z 11. septembra 2001 a o najrozsiahlejší strelecký masaker v moderných dejinách krajiny. Útočník zahynul pri prestrelke s príslušníkmi amerického špeciálneho komanda SWAT.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies