Obama vyjadril podporu novému prezidentovi Pobrežia Slonoviny

NETKY.SK • 13 Apríl 2011, 07:08 • 2 min
Obama vyjadril podporu novému prezidentovi Pobrežia Slonoviny

Obama vyjadril podporu novému prezidentovi Pobrežia Slonoviny

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama ubezpečil nového prezidenta Pobrežia Slonoviny Alassana Ouattaru o svojej podpore pri budovaní tejto západoafrickej krajiny.
      Obaja v telefonickom rozhovore vyzdvihli význam opätovného znormalizovania obchodných vzťahov, oznámil v noci nadnes Biely dom. Privátny obchodný sektor na Pobreží Slonoviny by sa mohol opäť rozbehnúť s americkou pomocou.
      Prezidenti si vyjasnili, že všetky eventuálne ohavné činy v nedávnom krvavom boji o moc na Pobreží Slonoviny musia byť objasnené a vinníci vzaní na zodpovednosť - je jedno, na ktorej strane konfliktu stáli. Tak OSN, ako aj Medzinárodný súdny dvor by mali dostať podporu pri vyšetrovaní zločinov. Obama nazval Spojené štáty "silným partnerom" novej vlády.
      Vojenskí velitelia západoafrickej krajiny Pobrežie Slonoviny, ktorí bojovali za bývalého prezidenta Laurenta Gbagba, prisahali v utorok vernosť jeho rivalovi Alassanovi Ouattarovi, oznámila miestna televízia.
      Gbagba v pondelok zadržali Ouattarove ozbrojené sily podporované francúzskymi bojovými vrtuľníkmi a vojakmi. Ouattarova televízia informovala, že bývalý náčelník generálneho štábu Gbagbovej armády, Philippe Mangou a "všetci generáli pozemných, leteckých i námorných síl" prisahali vernosť Ouattarovi.
      Mangou rokoval v utorok s Ouattarom, ktorého OSN označila za víťaza prezidentských volieb. Gbagbo odmietol uznať porážku a sily podporujúce Ouattaru začali minulý mesiac ofenzívu s cieľom prinútiť ho odstúpiť. Tento týždeň, v poslednej fáze útoku na prezidentský bunker v Abidjane, sa k nim pridali francúzski vojaci a mierové sily OSN.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies