Obama: Vyhliadky na mier medzi Izraelom a Palestínčanmi sú vzdialené

NETKY.SK • 10 December 2015, 07:47 • 2 min
Obama: Vyhliadky na mier medzi Izraelom a Palestínčanmi sú vzdialené

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že je dôležité pokúšať sa o nastolenie mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi, i keď vyhliadky na dosiahnutie mierovej dohody sú v súčasnosti vzdialené.

slovakia

left justify in out

Obama sa na margo napätých vzťahov medzi Izraelom a Palestínčanmi vyjadril počas stretnutia s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone, napísala agentúra Reuters.

Od začiatku októbra bolo pri sérii útokov a zrážok na Západnom brehu Jordánu, vo východnom Jeruzaleme a v pásme Gazy zabitých najmenej 110 Palestínčanov a 20 Izraelčanov.

 

Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.

 

Ako pripomenula agentúra Reuters, násilnosti sú aj dôsledkom frustrácie Palestínčanov zo zmrazeného mierového procesu a zo 48 rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území - Predjordánska a východného Jeruzalema. Tieto územia a pásmo Gazy majú v budúcnosti tvoriť nezávislý palestínsky štát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies