Obama vedel o snahách Ruska ovplyvniť voľby v Spojených štátoch, tvrdí Trump

NETKY.SK • 25 Jún 2017, 09:10 • 2 min
Obama vedel o snahách Ruska ovplyvniť voľby v Spojených štátoch, tvrdí Trump

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump tvrdí, že jeho predchodca v úrade, Barack Obama, vedel o snahách Ruska zasiahnuť do prezidentských volieb v USA dávno pred samotnými voľbami, ale nepodnikol v tejto veci nijaké kroky.

slovakia

left justify in out

Trump to vyhlásil v rozhovore, ktorý dnes odvysiela televízia Fox News.

 

Podľa Trumpa Ústredná spravodajská služba poskytla Obamovi informácie o Rusku dávno pred voľbami. "Ak mal túto informáciu, prečo nič nepodnikol," pýtal sa Trump.

 

Interview pre televíziu Fox sa nahrávalo v piatok. Trump však Obamovo konanie v tejto záležitosti tento týždeň už niekoľkokrát komentoval.

 

Denník The Washington Post napísal, že Obama dostal prísne tajnú správu, v ktorej boli veľmi podrobne rozpísané inštrukcie od ruského prezidenta Vladimira Putina. Tie boli určené ruským operatívcom, ktorí mali konať tak, aby demokratka Hillary Clintonová voľby prehrala, alebo aby jej tábor utrel veľké škody. Rátalo sa aj pomocou Trumpovi tak, aby bol zvolený za prezidenta USA.

 

Správa CIA podrobne opisuje mesiace diskusií o tom, ako reagovať na aktivity Ruska, vrátane plánov inštalovať kybernetické zbrane do vnútra ruskej infraštruktúry, ktorá by mohla byť použitá v prípade eskalácie. Obama nakoniec uvalil na Rusko sankcie a vlani v decembri vypovedal z krajiny niekoľko ruských diplomatov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies