Obama vedel o odpočúvaní Merkelovej, dal na to súhlas

NETKY.SK • 27 Október 2013, 14:06 • 2 min
Obama vedel o odpočúvaní Merkelovej, dal na to súhlas

BERLÍN - Tvrdí to nemecký týždenník Bild am Sonntag, ktorý sa odvoláva na zdroje z prostredia americkej Národnej bezpečnostnej agentúry.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama údajne "osobne vedel" o tom, že Národná bezpečnostná agentúra (NSA) dlhé roky odpočúva kancelárku Angelu Merkelovú. V nedeľu o tom informuje nemecký týždenník Bild am Sonntag, ktorý sa pritom odvoláva na zdroje priamo z prostredia NSA. Jej šéf Keith Alexander mal ešte v roku 2010 šéfovi Bieleho domu povedať, že Merkelovú špehujú. "Obama operáciu nezastavil, ale nechal ju pokračovať," uvádza Bild am Sonntag.

Odpočúvanie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zo strany amerických tajných služieb podľa týždenníka Der Spiegel prebiehalo ešte predtým, ako sa v roku 2005 prvýkrát stala kancelárkou. Merkelovej telefónne číslo figuruje na jej "špehovacom zozname" od roku 2002 a bolo na ňom stále aj v roku 2013. Kancelárkou sa pritom stala až v roku 2005. Der Spiegel však zároveň uvádza, že z dokumentov nie je jasné, prečo bola politička terčom záujmu NSA, ani to, čo konkrétne o nej zisťovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies