Obama varoval pred terorizmom "osamelého vlka" ako v Nórsku

NETKY.SK • 18 August 2011, 11:34 • 2 min
Obama varoval pred terorizmom "osamelého vlka" ako v Nórsku

Obama varoval pred terorizmom "osamelého vlka" ako v Nórsku

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama nevylúčil, že by sa v Spojených štátoch mohla stať podobná masakra ako v Nórsku, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.
      Najväčším nebezpečenstvom v súvislosti s 10. výročím teroristických útokov z 11. septembra 2001 v USA nie sú útoky al-Káidy, ale akcie "osamelého vlka" ako naposledy v Nórsku, povedal Obama pre americkú televíziu CNN.
      Páchateľov, ktorí konajú sami, je mimoriadne ťažké vystopovať. "Musíme byť stále ostražití," povedal šéf Bieleho domu a dodal, že najmä kvôli výročiu teroristických útokov.
      Rasisticky motivovaný individuálny páchateľ zabil 22. júla pri bombovom útoku v Osle a následnom krviprelievaní na ostrove Utöya celkovo 77 ľudí.
      Medzi americkými bezpečnostnými expertami prevažuje názor, že al-Káida značne zoslabla, obzvlášť od smrti Usámu bin Ládina. Príslušníci špeciálnych síl americkej armády ho zastrelili v máji v Pakistane.
      Znakom oslabenia al-Káidy je i to, že v posledných rokoch už nepripravila žiadny väčší teroristický útok. Prekazené útoky v USA boli tiež skôr dielom individuálnych páchateľov, s väzbami na skupiny al-Káidy v Jemene, pripomína DPA.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies