Obama varoval Kongres pred zablokovaním jadrovej dohody s Iránom

NETKY.SK • 6 August 2015, 09:08 • 2 min
Obama varoval Kongres pred zablokovaním jadrovej dohody s Iránom

WASHINGOTN - Americký prezident Barack Obama dnes varoval, že ak Kongres zablokuje dohodu o jadrovom programe Teheránu, ktorú s Iránom uzavrelo v júli šesť svetových mocností, urýchli to cestu islamskej republiky k získaniu jadrovej zbrane.

slovakia

left justify in out

Obama vo svojom prejave na Americkej univerzite vo Washingtone podľa agentúry Reuters ďalej povedal, že zablokovanie dohody by poskytlo Iránu väčšie možnosti vyvinúť jadrovú zbraň, pričom v dôsledku vojenského riešenia problému by Teherán svoj jadrový program ešte viac utajoval.

 

Kritici však tvrdia, že dohoda nie je dostatočne komplexná na to, aby zabezpečila, že Irán nikdy nebude schopný vyvinúť jadrovú zbraň. Zrušenie sankcií uvalených na islamskú republiku podľa nich Teheránu len umožní, aby svoje ciele uskutočnil.

 

Podľa Obamu odmietanie jadrovej dohody s Iránom, ktoré väčšinou prichádza zo strany republikánskych kongresmanov, možno pripísať straníckemu politikárčeniu a úsiliu o šírenie neopodstatnených obáv pred hlasovaním v Kongrese, ktoré má byť v septembri. Kongres USA sa musí k dohode vyjadriť do 17. septembra.

"Viem, že je ľahké apelovať na ľudské obavy a zveličovať hrozby,... ale ani jeden z týchto argumentov neobstojí," povedal Obama.

 

Irán a šesť mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli 14. júla k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe budú zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies