Obama varoval KĽDR a Irán, že majú už len málo možností

NETKY.SK • 27 Marec 2012, 07:19 • 2 min
Obama varoval KĽDR a Irán, že majú už len málo možností

Obama varoval KĽDR a Irán, že majú už len málo možností - Politika Americký prezident Barack Obama varoval dnes Severnú Kóreu a Irán, že majú málo možností a ešte menej priateľov v čase, keď obe krajiny odmietajú obmedziť svoje jadrové aktivity. Vašimi pr

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama varoval dnes Severnú Kóreu a Irán, že majú málo možností a ešte menej priateľov v čase, keď obe krajiny odmietajú obmedziť svoje jadrové aktivity.
      "Vašimi provokáciami a snahou získať jadrové zbrane ste nedosiahli bezpečnosť, ktorú ste chceli - podkopali ste ju. Namiesto rešpektu, po ktorom túžite, ste čoraz väčšmi izolovaní," povedal Obama v prejave na Kórejskej univerzite zahraničných vzťahov v Soule.
      Americký prezident, ktorý sa v Južnej Kórei zúčastňuje na globálnom summite o jadrovej bezpečnosti, vyzval severokórejských lídrov, aby mali odvahu na presadzovanie mieru. Na summite sú zástupcovia vyše 50 krajín.
      Soul dnes varoval, že by mohol zostreliť časti severokórejskej rakety, ak by došlo k narušeniu územnej suverenity Južnej Kórey. Summit totiž zatienili obavy z plánov KĽDR vypustiť budúci mesiac na obežnú dráhu Zeme družicu, čo podľa USA nie je ničím iným než testom rakety dlhého doletu.
      Jadrová hrozba zo strany KĽDR bola dnes tiež témou stretnutia Obamu a čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, ktoré sa uskutočnilo na okraj summitu.
      Biely dom v tejto súvislosti uviedol, že Obama naliehal na čínskeho prezidenta, aby Peking využil svoj vplyv, ktorý má na KĽDR, a primal krajinu k plneniu medzinárodných záväzkov.
      Čínsky prezident naznačil, že plánovaný štart severokórejskej rakety berú vážne a svoje obavy tlmočili severokórejským lídrom, povedal zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies