Obama v rozhovore s egyptským prezidentom potvrdil americkú podporu Izraela

NETKY.SK • 15 November 2012, 12:46 • 2 min
Obama v rozhovore s egyptským prezidentom potvrdil americkú podporu Izraela

Obama v rozhovore s egyptským prezidentom potvrdil americkú podporu Izraela - Politika Americký prezident Barack Obama sa v stredu (dnes SEČ) telefonicky spojil s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom i egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, aby i

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama sa v stredu (dnes SEČ) telefonicky spojil s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom i egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, aby ich informoval o pretrvávajúcej podpore Spojených štátov pre právo Izraela brániť sa raketovému ostreľovaniu z pásma Gazy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na komuniké Bieleho domu.
      Obama podľa vyhlásenia hovoril s oboma lídrami "o raketovom ostreľovaní Izraela z pásma Gazy a rastúcom napätí v Gaze".
      "Prezident (Obama) vyzval premiéra Netanjahu, aby sa čo najviac snažil vyhnúť civilným obetiam. Zhodli sa na tom, že by hnutie Hamas malo zastaviť útoky na Izrael, aby sa mohla situácia upokojiť," píše sa v komuniké.
      "Prezident hovoril aj s prezidentom Mursím vzhľadom na kľúčovú úlohu Egypta pre udržanie regionálnej bezpečnosti. Počas ich rozhovoru prezident Obama odsúdil raketové ostreľovanie Izraela z pásma Gazy a podporil právo Izraela na obranu," uvádza sa v stanovisku.
      Izraelská vláda v stredu prijala návrh na predbežnú mobilizáciu vojakov v zálohe pre prípad potreby nasadenia väčších kapacít pri prípadných vzdušných a pozemných útokoch proti vláde hnutia Hamas v pásme Gazy. "Ministri rokujúci v Jeruzaleme sa dohodli, že umožnia izraelským ozbrojeným silám zaradiť vojakov v zálohe pre prípad potreby a na základe schválenie ministrom obrany," informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačové vyhlásenie kancelárie premiéra Netanjahua.
      Bezpečnostná rada OSN v súvislosti s najnovšími náletmi izraelského letectva v pásme Gazy, pri ktorých okrem šéfa vojenského krídla Hamasu Ahmad Džabarího zahynulo ďalších najmenej deväť ľudí a tri desiatky sa zranili, zvolala na dnes mimoriadne rokovanie za zatvorenými dverami. Francúzska misia pri OSN prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter podľa agentúry Reuters upozornila, že rokovanie sa začne o 09.00 miestneho času v New Yorku (03.00 h SEČ).
      Izraelská armáda v stredu oznámilo, že nálety boli začiatkom rozsiahlejšej vojenskej operácie, ktorá by eventuálne mohla vyústiť aj v pozemnú ofenzívu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies