Obama: V probléme jadrového programu Iránu nie je vylúčená žiadna možnosť

NETKY.SK • 25 Január 2012, 07:56 • 2 min
Obama: V probléme jadrového programu Iránu nie je vylúčená žiadna možnosť

Obama V probléme jadrového programu Iránu nie je vylúčená žiadna možnosť - Politika Americký prezident Barack Obama varoval Irán v utorok večer vo svojom výročnom prejave o stave únie, že Spojené štáty budú naďalej vyvíjať tlak na jeho sporný jadrový prog

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama varoval Irán v utorok večer vo svojom výročnom prejave o stave únie, že Spojené štáty budú naďalej vyvíjať tlak na jeho sporný jadrový program. Obama povedal, že z hry "nie je vylúčená žiadna možnosť", ale dvere pre rozhovory o mierovom riešení problému sú stále otvorené.
      Obama v kľúčovom prejave pred oboma komorami amerického Kongresu uviedol, že Teherán je izolovaný a čelí "ochromujúcim" sankciám, ktoré podľa jeho slov budú platiť dovtedy, kým bude islamská republika otočená chrbtom k medzinárodnému spoločenstvu.
      "Amerika je odhodlaná zabrániť Iránu v získaní jadrovej zbrane a ja nevylučujem z hry žiadnu možnosť, ako tento cieľ dosiahnuť. Stále je však možné mierové riešenie záležitosti a čo je oveľa lepšie, ak Irán zmení kurz a splní si záväzky, môže sa pripojiť ku spoločenstvu štátov," povedal šéf Bieleho domu.
      Keď Obama v roku 2009 preberal prezidentský úrad, odklonil sa od politiky svojho predchodcu Georgea W. Busha a ponúkol Iránu olivovú ratolesť. Vyhlásil, že chce s Iránom, ktorý Bush označoval za súčasť "osi zla", nový začiatok.
      Ponuka na rokovania však nepriniesla ovocie a stále silnelo napätie kvôli iránskemu jadrového programu. Teherán tvrdí, že má výlučne mierové účely - výrobu elektriny, ale západné krajiny sa obávajú, že Irán vyvíja jadrovú zbraň.
      Prezident sa v prejave o stave únie zameriaval predovšetkým na americké ekonomiku, ale takisto vyjadril istotu, že sýrsky prezident Bašár Asad "čoskoro zistí, že sily zmeny sa nedajú zvrátiť". Obama zdôraznil, že Spojené štáty sa budú stavať proti násiliu a zastrašovaniu na Blízkom východe či v iných častiach sveta.
      Opakom sú podľa Obamu demokratické zmeny v Mjanmarsku, bývalej Barme, a označil ich za "svetlo novej nádeje" v Ázii.
      Obama sa v prejave snažil upokojiť obavy židovských voličov v Spojených štátoch, aký má vlastne postoj k Izraelu.
      "Náš neotrasiteľný záväzok - naozaj neotrasiteľný - v otázke bezpečnosti Izraela znamená, že medzi našimi oboma krajinami bude tá najužšia vojenská spolupráca v dejinách," vyhlásil Obama.
      Jadrový program Iránu je pre Izrael hlavným problémom, a preto židovský štát nevylučuje jednostranný útok na iránske jadrové zariadenia.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies