Obama v OSN: USA budú naďalej najväčším poskytovateľom rozvojovej pomoci

NETKY.SK • 28 September 2015, 10:34 • 2 min
Obama v OSN: USA budú naďalej najväčším poskytovateľom rozvojovej pomoci

NEW YORK - Spojené štáty sa podľa slov svojho prezidenta Baracka Obamu zaväzujú ostať aj naďalej krajinou s najväčšou rozvojovou pomocou.

slovakia

left justify in out

"Svet sa môže spoliehať na priateľstvo a veľkorysosť amerického ľudu," vyhlásil Obama v nedeľu na summite OSN o udržateľnom rozvoji.

 

"Nejde pritom o almužny, ale o jednu z najmúdrejších investícií do našej budúcnosti. Som presvedčený, že mnohým konfliktom, utečeneckým krízam a inváziám by bolo možné zabrániť, ak by štáty viac investovali do svojich detí," citovala Obamu agentúra DPA.

 

Obama prisľúbil, že sa aj po odchode z funkcie prezidenta bude aktívne zasadzovať za dosiahnutie rozvojových cieľov OSN na obdobie do roku 2030, ktoré boli prijaté oficiálne minulý piatok a ku ktorým patrí odstránenie hladu a extrémnej chudoby vo svete. "Nie je to úloha len pre politikov, ale pre nás všetkých," uviedol s tým, že tieto ciele sú ambiciózne, no dosiahnuteľné.

 

Obama však tiež zdôraznil, že samotná rozvojová politika sa neustále musí preverovať. "Musíme sa poučiť z minulosti a pýtať sa, kde urobili chyby darcovia a kde prijímatelia. A potom musíme pri úspešných bodoch naše úsilie zdvojnásobiť a pri menej dobrých metódach niečo zmeniť," povedal šéf Bieleho domu. K tomu podľa neho patrí aj upustenie od rozlišovania medzi rozvojovými a rozvinutými štátmi. "Pretože v každej krajine existuje medzera medzi chudobnými a bohatými ľuďmi a v každej krajine proti tomu musíme bojovať," dodal.

 

Trvalému rozvoju podľa Obamu bránia najmä vojny, zmena klímy, korupcia a nerovnosť. Okrem toho nie je potenciál Afriky ešte dostatočne uznaný. A k zrovnoprávneniu mužov a žien na mnohých miestach stále nedošlo. Ide o "zastarané názory", kritizoval Obama. "Vieme, že v každej spoločnosti existuje dlhá tradícia diskriminovania žien, ale to nie je výhovorka pre to, že nemožno ísť novou cestou," konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies