Obama v marci príde za pápežom Františkom

NETKY.SK • 21 Január 2014, 15:19 • 2 min
Obama v marci príde za pápežom Františkom

BRUSEL - Americký prezident Barack Obama sa stretne s pápežom Františkom 27. marca v rámci svojho európskeho turné.

slovakia

left justify in out

Očakávaný príchod do Ríma v utorok potvrdil Biely dom. Obamov príchod do Európy na plánovaný summit EÚ-USA ešte v piatok avizoval zdroj z prostredia únie. Očakávané stretnutie s pápežom Františkom bude ich prvým od marcového zvolenia nového pontifika po prekvapujúcej februárovej rezignácii Benedikta XVI. S tým sa Obama stretol v roku 2009. Podľa stanoviska Bieleho domu sa prezident "teší na diskusiu s pápežom o spoločnom záväzku boja proti chudobe a narastajúcej nerovnosti".

Držiteľ Nobelovej ceny mieru príde do Ríma z Bruselu, ktorému bude predchádzať návšteva holandskej metropoly Haag, kde sa zúčastní na konferencii o jadrovej bezpečnosti. Očakáva sa, že svojho času v Európe veľmi populárny šéf Bieleho domu príde napravovať vzťahy so spojeneckými krajinami pobúrenými americkým sledovaním svojich lídrov. Dominantnou témou summitu však bude dohoda o voľnom obchode medzi starým kontinentom a Amerikou, čím by vznikla najväčšia zóna voľného obchodu na svete. Dohoda by mala byť definitívne uzavretá do konca roka 2014. EÚ i USA by mala ročne priniesť odhadom 120 miliárd eur. 

Obama pritom naposledy zavítal do Európy minulý rok, keď prišiel do Berlína. Predtým sa kontinentu dlho vyhýbal z dôvodu deklarovaného zamerania sa na vnútropolitické záležitosti. Do sídla EÚ pritom ako prezident zavíta vôbec po prvý raz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies