Obama v Hanoji oznámil zrušenie aembarga na predaj zbraní Vietnamu

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 10:02 • 2 min
Obama v Hanoji oznámil zrušenie aembarga na predaj zbraní Vietnamu

HANOJ - Americký prezident Barack Obama dnes počas návštevy v Hanoji oznámil zrušenie embarga na predaj zbraní do Vietnamu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obama oznámil toto rozhodnutie Spojených štátov na spoločnej tlačovej konferencii s vietnamským prezidentom Tran Dai Quangom.

 

Americký prezident súčasne avizoval, že predaj zbraní bude musieť spĺňať "prísne požiadavky". Dodal, že zrušenie embarga po takmer 50 rokoch je odstránením jednej z posledných stôp studenej vojny.

 

AP pripomenula, že americkí kongresmani a aktivisti naliehali na Obamu, aby počas návštevy vo Vietname predostrel aj otázku ľudských práv a podmienil ňou zrušenie zbrojného embarga. Viacerí americkí politici odrádzali Obamovu administratívu od zrušenie embarga, aby Spojeným štátom zostali nástroje ne vyvíjanie nátlaku na Vietnam, ktorého komunistický režim označujú ľudskoprávni aktivisti za jeden z najrepresívnejších na svete. Agentúra Reuters uviedla, že Obama sa má vo Vietname stretnúť aj s miestnym disidentom, čo zasa môže nahnevať komunistický režim.

 

Washington už v roku 2014 uvoľnil zbrojné embargo uvalené na Vietnam, ten však žiadal jeho úplné zrušenie, keďže sa snaží vyriešiť s Čínou spory o územie a vojenské objekty v oblasti Juhočínskeho mora. AP predpokladá, že zrušenie amerického zbrojného embarga rozhnevá Čínu, ktorá je veľmi podozrievavá voči rozvíjaniu vzťahov Spojených štátov a krajín regiónu vo vojenskej oblastiach, ktoré si Peking nárokuje.

 

USA boli v rokoch 1965-73 aktívnym účastníkom vojny vo Vietname, ktorá sa skončila v roku 1975 porážkou Američanmi podporovaného Južného Vietnamu.

 

V posledných rokoch sa vzťahy medzi oboma krajinami stabilizovali a Obama počas návštevy vo Vietname uviedol, že prioritou je rozvoj ekonomických vzťahov, ale najmä vytvorenie spojenectva - predovšetkým v oblasti obrany -, ktoré má byť protiváhou k mocnej Číne, analyzuje agentúra Reuters. Agentúra tiež poznamenala, že dôkazom dôležitosti, ktorú Biely dom pripisuje Vietnamu, je aj fakt, že Obamova návšteva je neobvykle dlhá - bude trvať tri dni.

 

Obama je tretím americkým prezidentom, ktorý navštívil Vietnam. Pred ním tam bol v roku 2000 Bill Clinton a v roku 2006 George W. Bush.

 

Diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami sa normalizovali za vlády Clintona v roku 1995, dve desaťročia po skončení vojny vo Vietname.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona