Obama v Berlíne vyzval na nukleárne odzbrojenie

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 08:04 • 2 min
Obama v Berlíne vyzval na nukleárne odzbrojenie

BERLÍN - Americký prezident Barack Obama v stredu počas návštevy nemeckého Berlína vyzval na ďalšie obmedzenie jadrového arzenálu. Urobil tak počas svojho prejavu pred Brandenburskou bránou nachádzajúcej sa v oblasti, kadiaľ viedol neslávne známy Berlínsky múr.

slovakia

left justify in out

"Múr patrí do histórie. Ale aj my musíme písať históriu," vyhlásil pred 4500 pozvanými hosťami za ich búrlivého potlesku. Šéf Bieleho domu zároveň vyzval Rusko, aby znížilo svoj počet jadrových zbraní pochádzajúcich z čias studenej vojny.

Obama ešte v pondelok počas summitu G8 v Severnom Írsku absolvoval rokovania so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom, schôdzka sa však podľa médií niesla v "chladnom" duchu. Nie je jasné, či šéf Kremľa Obamovi prisľúbil zníženie počtu jadrových zbraní. Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin však návrh odmietol. "Ako môžeme brať vážne myšlienku o skresaní strategického jadrového arzenálu, keď USA vyvíjajú arzenál, ktorý má brániť tomuto arzenálu?" cituje Rogozina tlačová agentúra Iter-TASS. 

Obama vystúpil v Berlíne takmer 50 rokov po tom, ako tam predniesol svoj prejav jeho predchodca John Fitzgerald Kennedy, počas ktorého vyslovil legendárne "Ich bin ein Berliner" (Som Berlínčanom). Súčasný šéf americkej administratívy sa okrem jadrového arzenálu venoval aj ďalším témam, medzi inými napríklad globálnemu otepľovaniu. Obama apeloval aj na zníženie chudoby a "oslobodenie" obyvateľov žijúcich v autokratických režimoch. 

Prebiehajúca Obamova návšteva Nemecka je jeho prvou vo funkcii prezidenta, v Berlíne bol naposledy ešte počas predvolebnej kampane v roku 2008. Tentoraz tam prišiel pred 50. výročím vystúpenia prezidenta Kennedyho vo vtedajšom Západnom Berlíne, kde sa na znak solidarity vyhlásil za Berlínčana. Pred Brandenburskou bránou v roku 1987 vystúpil aj prezident Ronald Reagan, ktorý vyzval sovietskeho lídra Michaila Gorbačova na jej otvorenie a zbúranie Berlínskeho múra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona