Obama: USA zvažujú v prípade Iraku všetky možnosti, okrem vyslania pozemných síl

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 08:16 • 2 min
Obama: USA zvažujú v prípade Iraku všetky možnosti, okrem vyslania pozemných síl

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že zvažuje všetky možnosti, ako by mohol pomôcť irackej vláde potlačiť vzmáhajúce sa povstanie militantných islamistov.

slovakia

left justify in out

Na otázku, či Spojené štáty uvažujú o použití bezpilotných lietadiel alebo iných prostriedkov na potlačenie povstania džihádistov v Iraku Obama odpovedal "Nič nevylučujem". 
      

Šéf Bieleho domu ďalej uviedol, že v Iraku je nutné podniknúť okamžité krátkodobé kroky, ktoré možno vykonať iba vojensky a dodal, že Spojené štáty zasiahnu vojensky v prípade, že budú ohrozené ich národnobezpečnostné záujmy. 
      

Hovorca bieleho domu Jay Carney však neskôr Obamov výrok spresnil a uviedol, že Spojené štáty v prípade Iraku naozaj uvažujú o všetkých alternatívach okrem nasadenia pozemných síl.
      

Obama pred novinárov predstúpil v Bielom dome, kde privítal austrálskeho premiéra Tonyho Abotta. Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, republikán John Boehner dnes vyhlásil, že Obama "drieme", zatiaľ čo teroristi obsadzujú iracké mestá a postupujú smerom na Bagdad. 
      

O prehlbujúcej sa bezpečnostnej kríze v Iraku hovoril dnes s irackým premiérom Núrím Málikím aj americký viceprezident Joe Biden. Podrobnosti ich telefonického rozhovoru však neboli bezprostredne po jeho skončení známe.
      

Agentúra AP s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia Obamovej administratívy uviedla, že Spojené štáty začali evakuovať svojich občanov z Iraku. Zo základne Balad severne od Bagdadu, ležiacej v sunnitmi obývanej oblasti, už údajne odleteli tri lietadlá s Američanmi. 
      

Nemecko dnes vyzvalo svojich občanov, aby okamžite opustili islamistami ohrozované provincie iracké provincie Anbár, Ninive a Saláhaddín. Rezort diplomacie v Berlíne súčasne odporučil nemeckým občanom, aby dočasne odišli aj z metropoly Bagdad. Ministerstvo vyjadrilo znepokojenie i s aktuálnou situáciou v provinciách Dijála a Kirkúk. 
      

Na krízu v Iraku reagoval aj šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius, ktorý uviedol, že Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) ohrozuje suverenitu Iraku a... predstavuje závažnú hrozbu pre stabilitu v regióne. "Medzinárodné spoločenstvo musí na túto situáciu rozhodne zareagovať," dodal Fabius.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies