Obama: USA pomohli ukončiť humanitárnu krízu na Sindžáre, nálety budú pokračovať

NETKY.SK • 15 August 2014, 06:48 • 2 min
Obama: USA pomohli ukončiť humanitárnu krízu na Sindžáre, nálety budú pokračovať

EDGARTOWN - Americký prezident Barack Obama dnes informoval, že Spojené štáty prelomili obliehanie hory Sindžár na severe Iraku, ale letecké útoky proti militantom z organizácie Islamský štát (IS) budú pokračovať.

slovakia

left justify in out

Obama počas dovolenky na ostrove Martha's Vineyard v štáte Massachusetts povedal, že americké operácie pomohli tisícom civilistov ujsť z hory a že ďalšie zhadzovanie potravín a vody zrejme už nebude potrebné. Bojovníci Islamského štátu postupujú Irakom, na severe krajiny už obsadili obrovské pásma územia. Z obáv pred nimi ušli od júna z domovov státisíce ľudí, vrátane kresťanov či jezídov. Mnohí boli vyhnaní na nehostinnú, vyprahnutú horu Sindžár, kde trpeli hladom a smädom, mnohí dokonca zomreli.

 

Podľa Obamu sa humanitárna kríza na hore Sindžár skončila, ale Iračania na iných miestach krajiny čelia "príšernej" hrozbe, ktorú predstavuje postupujúca armáda islamských extrémistov. Obávajú sa ich aj irackí Kurdi. Obama uviedol, že Spojené štáty budú spolupracovať s ostatnými vládami na poskytovaní humanitárnej pomoci tam, kde "budú mať kapacitu" a kde sa dokážu efektívne dostať k ľuďom v núdzi. Bojové lietadlá pritom budú pokračovať v obmedzených, cielených obranných náletoch.

 

Americký tím 16 vojakov a civilistov strávil stredu na vrchole Sindžáru, aby odhadol podmienky a počet Iračanov, ktorých treba odtiaľ evakuovať. Tím hlásil, že Iračanov uviaznutých na hore je okolo 4000 - teda oveľa menej, než sa predpokladalo - a Američanmi dodané potraviny aj voda sa v posledných dňoch dostali k mnohých ľuďom v núdzi. 

 

Podľa informácií irackej misie OSN tam bolo pôvodne až 80.000 jezídov, príslušníkov etnicko-náboženskej skupiny, a teraz sa ich na hore nachádza 1000. 

 

Obama uviedol, že USA dodali 114.000 porcií jedla a 133.000 litrov vody Iračanom, ktorým by hrozila takmer istá smrť z rúk bojovníkov Islamského štátu, keby zišli z hory, a aj smrť od hladu, keby zostali na hore.

 

"Situácia na Sindžáre sa výrazne zlepšila a Američania môžu byť veľmi hrdí na naše úsilie," uviedol Obama v meste Edgartown na ostrove. "Prelomili sme obliehanie Sindžáru militantmi, pomohli sme bezbranným ľuďom dostať sa do bezpečia a pomohli sme zachrániť mnoho nevinných životov," dodal prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies