Obama: USA budú "stáť po boku" spojencov z Perzského zálivu

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 09:41 • 2 min
Obama: USA budú "stáť po boku" spojencov z Perzského zálivu

CAMP DAVID - Americký prezident Barack Obama sa vo štvrtok zaviazal, že bude pomáhať spojencom z oblasti Perzského zálivu proti každému "vonkajšiemu útoku".

slovakia

left justify in out

Obama sa tak tieto štáty snažil uistiť, že Washington je oddaný myšlienke chrániť ich bezpečnosť. Arabské, prevažne sunnitské krajiny Perzského zálivu sú totiž znepokojené snahami niektorých svetových veľmocí pod vedením USA dosiahnuť jadrovú dohodu so šiitským Iránom.

 

Obama bol hostiteľom lídrov šiestich členských štátov Rady pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC) - stretli sa v prezidentskej rezidencii Camp David v štáte Maryland, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

Na tomto neobvyklom stretnutí Obama prisľúbil, že Spojené štáty budú s krajinami Perzského zálivu spolupracovať na riešení rizikovej situácie, ktorú podľa jeho slov spôsobujú "destabilizujúce aktivity Iránu v regióne".

 

"Spojené štáty budú stáť po boku našich partnerov z GCC proti každému vonkajšiemu útoku a budú prehlbovať a rozširovať terajšiu spoluprácu," povedal Obama novinárom na záver rozhovorov, pričom vedľa neho stáli lídri krajín z oblasti Perzského zálivu.

 

Obama sľúbil na jednodňovom summite "konkrétnu sériu krokov", keďže sa usiloval rozptýliť strach krajín Perzského zálivu, že prípadné zrušenie medzinárodných sankcií voči Teheránu posmelí šiitský Irán a zvýši sa riziko ďalšieho náboženského konfliktu.

 

Stretnutie zatieňovali rozdielne názory na politiku USA nielen voči Teheránu, ale aj voči sýrskej občianskej vojne a ľudovým povstaniam nazývaným arabská jar. Navyše, na summite chýbala väčšina vládnucich monarchov z Perzského zálivu, ktorí namiesto seba poslali nižšie postavených predstaviteľov. Na stretnutí sa napríklad nezúčastnil saudskoarabský kráľ Salmán, ktorý poslal korunného princa Muhammada bin Najífa.

 

Predstavitelia Bieleho domu už skôr uviedli, že zo summitu nevzíde žiadna oficiálna obranná dohoda, ako niektorí lídri Perzského zálivu dúfali - vydajú len vyhlásenia o integrácii obranných protiraketových systémov, o zjednodušenom dodávaní zbraní a zvýšení spoločných vojenských cvičení.

 

Medzi šesť členov GCC patrí Saudská Arábia, Kuvajt, Katar, Bahrajn, Spojené arabské emiráty (SAE) a Omán.

Sunnitskí arabskí lídri sa obávajú, že zrušenie západných sankcií v rámci vznikajúcej jadrovej dohody prinesie Iránu financie, ktorými bude potom Teherán podporovať šiitské milície po celom regióne - a to môže vyvolať ďalšie náboženské násilie v nepokojných krajinách ako Sýria, Jemen či Irak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona