Obama: USA a ich arabskí spojenci sú jednotní v boji proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 08:27 • 2 min
Obama: USA a ich arabskí spojenci sú jednotní v boji proti Islamskému štátu

RIJÁD - Prezident USA Barack Obama dnes povedal, že Spojené štáty a ich arabskí spojenci sú jednotní vo vojne proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Na stretnutí so spojencami z Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC) v saudskoarabskom Rijáde rokovali o regionálnych konfliktoch v Sýrii, Jemene, Líbyi a Iraku a o posilnení Američanmi vedenej operácie proti IS, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Obama po stretnutí vyhlásil, že budú pokračovať "v podporovaní Iraku pri oslobodzovaní a stabilizovaní miest, ktoré sú pod kontrolou IS", pričom sa dohodli na posilnení humanitárnych snáh v Iraku a Sýrii.

 

Podľa jeho slov naďalej registrujú porušenia krehkého prímeria v Sýrii a zhodujú sa v názore, že táto krajina potrebuje k ceste vpred prechodnú vládu, novú ústavu a slobodné voľby, a to všetko bez prezidenta Bašára Asada, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Obama sa v závere návštevy Saudskej Arábie pokúsil rozptýliť obavy spojencov zo zmeny vzťahu Washingtonu k ich tradičnému regionálnemu súperovi Iránu po uzavretí dohody, ktorá mu má zabrániť získať nukleárnu výzbroj. 

 

Prezident USA dnes obhajoval dohodu veľmocí s Iránom, ktorá "odrezala všetky cesty k tomu, aby Irán získal jadrovú zbraň". Napriek tomu majú Spojené štáty podľa jeho slov naďalej "vážne obavy" zo správania Iránu v regióne.

 

GCC združuje Saudskú Arábiu, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Katar a Omán. Monarchie Perzského zálivu, v ktorých vládnu sunniti, opakovane obviňujú šiitský Irán zo zasahovania do ich záležitostí a z destabilizácie regiónu.

 

Dnešné rokovanie v Rijáde bolo druhým stretnutím Obamu s lídrami krajín Perzského zálivu za necelý rok. Zdôraznil na ňom, že je potrebné urovnať regionálne konflikty, aby sa všetky sily sústredili na boj proti džihádistom z IS.

 

So saudskoarabským kráľom Salmánom, ktorého krajina a Irán podporujú opačné strany v konfliktoch v Jemene a Sýrii, sa stretol za zatvorenými dverami.

 

Obama pricestoval do Rijádu v stredu v rámci zahraničnej cesty pred svojím skončením vo funkcii v januári budúceho roka. Ešte dnes odcestuje do Británie, kde sa stretne s kráľovnou Alžbetou II., a následne v nedeľu do Nemecka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona