Obama: Urobíme všetko, aby sme pomohli nájsť unesené nigérijské školáčky

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 07:07 • 2 min
Obama: Urobíme všetko, aby sme pomohli nájsť unesené nigérijské školáčky

WASHINGTON - Spojené štáty urobia všetko, čo budú môcť, aby pomohli Nigérii v pátraní po vyše 200 dievčatách, ktoré v apríli uniesli príslušníci militantnej islamistickej skupiny Boko Haram, uviedol v noci nadnes americký prezident Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre televíznu stanicu NBC Obama povedal, že nigérijský prezident Goodluck Jonathan americkú ponuku na poskytnutie pomoci prijal. "Urobíme všetko, čo budeme môcť, aby sme im poskytli pomoc. Z krátkodobého hľadiska je, samozrejme, naším cieľom pomôcť medzinárodnému spoločenstvu a nigérijskej vláde, aby sme spoločne tie mladé dámy dostali späť," uviedol šéf Bieleho domu.

 

Z dlhodobejšieho hľadiska bude podľa Obamu nutné zaoberať sa širšou problematikou organizácií (ako je Boko Haram), ktoré vedia takýmto spôsobom narušiť životy bežných ľudí.

 

Príslušníci hnutia Boko Haram vtrhli do dievčenskej strednej školy v meste Chibok odetí v uniformách nigérijskej armády v pondelok 15. apríla. Pod zámienkou evakuácie z bezpečnostných dôvodov nariadili študentkám, aby nastúpili na korbu nákladného vozidla. Pri odchode však začali strieľať, pričom zabili vojaka a policajta, ktorí školu strážili. 

 

V rukách únoscov sa ocitlo vyše 200 dievčat a páchatelia medzičasom pohrozili, že ich predajú do otroctva. Ďalších osem dievčat uniesli na severe Nigérie militanti z Boko Haram aj v utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies