Obama uplatní veto na akýkoľvek čiastkový zákon o financovaní vlády

NETKY.SK • 2 Október 2013, 06:22 • 2 min
Obama uplatní veto na akýkoľvek čiastkový zákon o financovaní vlády

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama uplatní veto na akúkoľvek čiastkovú legislatívu, ktorej cieľom by bolo obnoviť financovanie federálnych úradov. Prezident podporuje prijatie uceleného zákona o federálnom rozpočte, ktorý by prešiel naprieč politickým spektrom. Oznámil to Biely dom.

slovakia

left justify in out

"Tieto čiastkové snahy nie sú riešením, nie sú cestou k fungovaniu vlády," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa Bieleho domu Amy Brundageová.

Prezident podľa tohto komuniké žiada Snemovňu reprezentantov, kontrolovanú republikánmi, aby prijala zákon, ktorý by zabezpečil financovanie federálnej vlády bez akýchkoľvek ďalších opatrení a dodatkov k iným zákonom.

"Prezident i Senát jasne deklarovali, že nepristúpia na túto hru. Ak nejaké iné zákony prezident dostane na stôl, uplatní veto," uviedla hovorkyňa. Spojené štáty sa v utorok úderom polnoci miestneho času (06.00 h SELČ) ocitli prvýkrát po 17 rokoch v platobnej neschopnosti, keďže Kongres do tohto termínu neschválil rozpočet na nový fiškálny rok. Biely dom už krátko pred polnocou nariadil šéfom vládnych úradov, aby prešli do núdzového režimu.

USA hrozí 17. októbra ďalší úder, keďže dosiahnu tzv. dlhový strop, keď si už ďalej nebudú môcť požičiavať, čo by výrazne ovplyvnilo aj svetové trhy.

Platobnú neschopnosť USA spôsobili neprekonateľné rozpory medzi republikánmi a demokratmi. Republikáni v noci na utorok v Snemovni reprezentantov prijali dva návrhy prechodného rozpočtu, ktoré odkladajú účinnosť reformy zdravotníctva demokratického prezidenta Baracka Obamu (tzv. Obamacare). Keďže oba návrhy neprešli v Senáte kontrolovanom demokratmi, nastala opäť patová situácia.

Obe komory Kongresu sa zhodli len na opatrení, ktoré v prípade začiatku obdobia platobnej neschopnosti zaistia členom armády, že budú aj naďalej dostávať výplaty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona