Obama ukončil americko-africký summit

NETKY.SK • 7 August 2014, 08:40 • 2 min
Obama ukončil americko-africký summit

WASHINGTON - Obama ukončil americko-africký summit slovami o zrode novej Afriky.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama v stredu na záver trojdňového americko-afrického summitu vo Washingtone uviedol, že vidí zrod novej, prosperujúcejšej Afriky, a to i napriek skutočnosti, že tento kontinent musí stále bojovať s veľkými výzvami. Informovala o tom dnes agentúra AP.
      

Pri príležitosti ukončenia bezprecedentného stretnutia s vyše 50 africkými lídrami šéf Bieleho domu vyzval africké štáty, aby neprestávali bojovať proti zdravotným, bezpečnostným a korupčným problémom, ktoré by mohli spomaliť ekonomický rozvoj kontinentu.
      

Konferencia bola zameraná na posun vzťahov USA s Afrikou od humanitárnej pomoci smerom k rovnocennejším ekonomickým partnerstvám. Obama ohlásil poskytnutie 33 miliárd dolárov pochádzajúcich väčšinou zo súkromného sektora na investície v Afrike.
      

Prezident zároveň prisľúbil rozšírenie bezpečnostnej spolupráce s africkými štátmi v oblasti boja proti terorizmu a obchodovaniu s ľuďmi. Poukázal tým na znepokojenie Washingtonu ohľadom extrémizmu na severe Afriky a v oblasti Sahelu, píše agentúra AP.
      

USA v rozmedzí troch až piatich rokov vynaložia ročne 110 miliónov dolárov na vybudovanie mierových síl v afrických štátoch, ktoré budú môcť byť rýchlo nasadené na odvrátenie militantných hrozieb a iných krízových situácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies